ECOM reeditem les guies ‘Igualtat de drets i oportunitats a la feina' i incorporem una versió en lectura fàcil
Des d’ECOM, hem actualitzat les guies ‘Igualtat de drets i oportunitats a la feina' al nou context social i legislatiu. Aquests manuals es divideixen en dos: una versió dirigida a la ciutadania i una altra que aconsella a professionals de la inclusió laboral. Els dos documents s’han elaborat des d’una perspectiva interseccional. Per fer les recomanacions més accessibles, a més, també presentem la guia per a la ciutadania en lectura fàcil.
La guia dirigida a la ciutadania pretén, d’una banda, fomentar entre les persones amb discapacitat el coneixement dels seus drets laborals. D’altra banda, ofereix recursos gratuïts per facilitar i incentivar la denúncia de qualsevol vulneració d’aquests drets. I, pel que fa al manual dirigit a professionals de la inclusió laboral, es busca proporcionar informació sobre la legislació vigent i recursos gratuïts perquè les persones tècniques puguin assessorar i acompanyar a les persones usuàries dels serveis d’inserció laboral.
Les guies treballen diferents drets relacionats amb el món laboral: el dret a la igualtat de tracte; el dret a accedir a tota classe de feina i no patir segregació horitzontal; el dret a la igualtat salarial; el dret a la conciliació de la vida laboral, familiar i personal; el dret al respecte de la dignitat de la persona, en referència a l’assetjament sexual; i, finalment, el dret a la promoció laboral, contrari a la segregació vertical.
7 anys des de la primera edició
ECOM vam publicar les primeres guies ‘Igualtat a la feina i no discriminació’ l’any 2017. L’any 2021, vam reeditar els documents per incloure una perspectiva interseccional que tingués en compte altres eixos de discriminació com la racialització o l’LGTBI-fòbia. En aquesta segona edició, a més, es va incorporar un llenguatge més planer que facilités la comprensió tot i la complexitat de la temàtica. Es va traduir també, des del català, al castellà.
Les guies es van elaborar a través d’un procés participatiu on es van recollir les experiències de més de 140 persones amb discapacitat i professionals de la inclusió laboral. A partir dels seus relats, es van determinar els indicadors de vulneració amb els quals treballa el document. Actualment, s’ha revisat el contingut legislatiu que havia quedat desactualitzat i s’ha insistit en l’aplicació d’una perspectiva feminista interseccional.
Un dret que encara no es fa efectiu
La igualtat d’oportunitats és un dret reconegut a la Declaració Universal dels Drets Humans i a la Constitució Espanyola. La Convenció dels Drets de les Persones amb Discapacitat de l’ONU reforça que aquest dret també s’ha de fer efectiu per a les persones amb discapacitat. Totes les persones som, per tant, iguals davant la llei.
Així mateix, segons l’informe ‘El Empleo de las personas con discapacidad 2022’ de l’INE (Instituto Nacional de Estadística), a Espanya, la taxa d’ocupació de les dones amb discapacitat és d’un 26,9% i dels homes amb discapacitat, d’un 28,4%. En la població general, per contra, el 62,5% de les dones i el 73,8% dels homes disposen d’una feina.
Servei d’Inclusió Laboral en la Discapacitat d’ECOM (SIL)
A ECOM, per intentar reduir les desigualtats d’accés al món laboral que pateixen les persones amb discapacitat, més enllà de les guies ‘Igualtat a la feina i no discriminació’, disposem del Servei d’Inclusió Laboral en la Discapacitat. Des de l’any 1992, treballem per afavorir la inclusió en el mercat laboral de les persones amb discapacitat física, prioritzant la inclusió en el mercat ordinari de treball. Els serveis del SIL van adreçats a totes les persones que tenen una discapacitat física reconeguda superior al 33% que es troben en atur o que volen millorar la seva situació laboral.