ECOM rebutja el veto al finançament de les entitats de pacients per part de la indústria
L'entitat reclama incloure la participació dels pacients i les entitats que els representen en la Reconstrucció Social i Econòmica post Covid en l'àmbit de la salut, ja que la seva expertesa és bàsica per aconseguir un sistema de salut públic, accessible, fort i de qualitat.
ECOM, moviment associatiu creat el 1971 que aglutina 120 entitats de persones amb discapacitat física de tota Espanya, manifesta en un comunicat de premsa el seu rebuig a la prohibició explícita de finançament, directe o indirecte, de les activitats d'entitats de pacients per part de la indústria.
L'organització afirma que, tot i que el Govern té el deure de garantir el dret a la salut dels ciutadans, molts serveis que porten a terme les entitats cobreixen les mancances del sistema sanitari públic. Per aquest motiu i per la limitació del finançament públic a les entitats sense ànim de lucre, ECOM considera que no es pot establir aquesta prohibició si el veto no va acompanyat d'una seguretat de finançament públic que cobreixi les necessitats de les persones que estan atenent.
Segons ECOM, la decisió del Govern central "perjudica clarament la tasca de les entitats de pacients i de persones amb discapacitat física, fins a punt que pot posar en perill la supervivència d'algunes d'elles, perquè el finançament públic és clarament, i absolutament, insuficient".
Però la decisió del Govern no només afecta la supervivència de les entitats, sinó també a totes les persones que atenen aquestes i que, per l'escassetat de finançament, podrien deixar de rebre els serveis bàsics i tampoc podrien accedir al sistema públic a causa de la saturació que pateix per la gestió de la Covid-19. A més, ECOM també recorda que "les persones amb malalties cròniques ja estan quedant oblidades i desateses".