ECOM participa al ‘Projecte Rumbo’ per impulsar nous models de vida independent per a persones amb discapacitat

Es tracta d’un projecte impulsat per cinc organitzacions estatals del Tercer Sector de la discapacitat, conjuntament amb el seu teixit associatiu. ECOM hi participem com a membres de la Plataforma Representativa Estatal de Persones amb Discapacitat Física (PREDIF).

La Plataforma Representativa Estatal de Persones amb Discapacitat Física (PREDIF), de la qual formem part ECOM; la Confederació Espanyola de Persones amb Discapacitat Física i Orgànica (COCEMFE); la Federació Espanyola de Dany Cerebral (FEDACE); la Confederació ASPACE; i la Confederació Autisme Espanya estan unint esforços des de fa uns mesos per a la recerca de nous models que facin realitat una vida independent i participativa per a les persones amb discapacitat, especialment aquelles amb majors necessitats de suport. Ho estan fent a través de ‘Projecte Rumbo: cap a un model d’autonomia personal connectada i inclusiva’, que té per objectiu dotar de nous models de vida independent a les persones amb discapacitat.

A través d’aquest projecte es vol impulsar el disseny de models innovadors de suport a l’autonomia personal, la vida independent i la participació social de persones amb discapacitat, especialment aquelles amb majors necessitats de suports, mitjançant la combinació de serveis i recursos que puguin facilitar una forma de vida inclusiva en la societat en condicions de seguretat, accessibilitat i benestar. I tot això, amb l’objectiu de donar resposta a la Convenció Internacional sobre els Drets de les Persones amb Discapacitat, que, en el seu article 19 reconeix el dret a viure de manera independent.

Davant l’actual manca de serveis adequats a la comunitat, la dificultat d’accés a l’habitatge, la falta de suport tècnic i assistència personal, i l’escassetat de mitjans econòmics i materials, aquest projecte pretén treballar en solucions innovadores per a adequar les condicions de vida i l’entorn a les necessitats de les persones amb discapacitat.

Durant tres anys el Projecte Rumbo coordinarà el treball de 22 entitats en diferents comunitats autònomes (Andalusia, Aragó, Catalunya, Castella i Lleó, i Galícia). En l’àmbit català, ECOM treballem en coordinació amb la Federació Catalana d’Autisme i la Federació Catalana de Paràlisi Cerebral (FEPCCAT), amb objectius comuns per tal que les conclusions que extraiem a través del Projecte Rumbo puguin tenir un impacte directe en el territori a nivell més local i promoure canvis i millores que ens permetin avançar en la vida independent de les persones amb discapacitat.

Encara que el termini per dur a terme les actuacions emmarcades en el projecte finalitza el desembre de 2024, el Projecte Rumbo s’aborda amb una visió integradora, global i sostenible en el temps.

El Projecte Rumbo està subvencionat pel Ministeri d’Assumptes Socials i Agenda 2030 amb càrrec al Pla de Recuperació, Transformació i Resiliència del Govern d’Espanya, lligat als fons NextGenerationEU de la Unió Europea.