ECOM impulsa dos espais de trobada entre dones amb discapacitat física per estimular el seu activisme en la defensa de la igualtat de gènere
Aquesta crida a la participació que fa ECOM pretén estimular la creació d’un grup de treball permanent, liderat per les pròpies dones amb discapacitat física, des d’on es pugui començar a construir col·lectivament un discurs i un pla d’acció per promoure la igualtat de drets i oportunitats de les dones i nenes amb discapacitat física.
Amb el títol de "Dones diverses, feminismes diversos: on estem i cap a on volem anar les dones amb discapacitat física?",ECOM llença una iniciativa que té per objectiu cridar a la participació i al foment de l’activisme de les dones amb discapacitat física per liderar en primera persona la defensa dels seus drets des de la perspectiva de gènere. Una iniciativa que sorgeix de la demanda de les pròpies dones amb discapacitat de les entitats federades, així com d’altres moviments socials vinculats a ECOM, i respon també a un mandat del patronat de la Fundació ECOM i de la Junta Directiva de la Federació ECOM.
Les dones i les nenes amb discapacitat pateixen discriminació múltiple per la interseccionalitat -com a mínim- de les situacions de desigualtat per gènere i per discapacitat: quelcom que dificulta l’exercici dels seus drets fonamentals i que es pot agreujar si també se li sumen altres factors com la discriminació racial, per LGTBIfòbia, etc . Malgrat que els darrers temps s’han anat desenvolupant diferents iniciatives, les condicions personals, socials i laborals de les dones i les nenes amb discapacitat física en l’actualitat posen en evidència que incloure la perspectiva de gènere en l’àmbit de la discapacitat és encara una fita pendent d’assolir. Conscients d’això, ECOM volem començar a abordar amb profunditat aquesta qüestió i definir una estratègia d’acció col·lectiva que ens permeti avançar en la eradicació d'aquestes desigualtats en relació a les dones amb discapacitat física. I volem fer-ho amb la participació directa i activa de les pròpies dones amb discapacitat física, perquè elles mateixes siguin el revulsiu, estableixen les prioritats sobre les quals cal treballar i liderin l’acció.
Per això, ECOM ha programat dues convocatòries, en format diferent, amb les que vol generar un espai per treballar la igualtat de gènere i els drets de les dones i nenes amb discapacitat física, amb les dones del col·lectiu (vinculades o no a l’àmbit associatiu) com a protagonistes i agents actius de transformació en primera persona, així com amb les entitats, moviments socials i persones que estiguin interessades en fer-ho.
Les dues cites, que seran virtuals , a través de la plataforma Zoom, seran el dies 29 d’octubre i el 17 de novembre, de les 17.30 a les 19.30 h. La primera, la del 29 d’octubre, està plantejada en format debat (estarà subtitulat en directe), i es comptarà amb la participació com a panelistes de diferents dones amb discapacitat que ja han iniciat la seva lluita per la defensa dels drets de les dones amb discapacitat. L’objectiu d’aquesta sessió és promoure la reflexió i el pensament crític sobre els drets de les dones amb discapacitat física i compartir aliances i estratègies per defensar-los, així com també fer visibles les dones amb discapacitat física com a subjectes de drets i agents actius de transformació dins també dels moviments feministes, per tal de generar referents positius.
Les panelistes que ens acompanyaran el dia 29 d’octubre són Soledad Arnau, llicenciada i doctora en filosofia, agent d'Igualtat, bioeticista, sexòloga, activista feminista i del Moviment de Vida Independent a Espanya; Rosa Conca, tècnica de promoció d'igualtat i activista pels drets de les dones i homes amb diversitat funcional; Estela Martin, ecofeminista, activista pels Drets Humans des del Moviment de Vida Independent i cofundadora i tresorera de l'Associació i Oficina de Vida Independent VIAndalucía; i Montse Garcia, membre de l'entitat "Prou Barreres" i de la comissió de dones "Capacitats diverses" de l'Ajuntament de Terrassa. La dinamització del debat serà a càrrec de dones amb discapacitat que estan impulsant actualment el projecte d’ECOM "Dona, alça el vol" i altres que són membres de la Junta Directiva de la Federació ECOM i el patronat de la Fundació ECOM.
Trobada de dones amb discapacitat física per posar les bases per a la creació d'un grup permanent per a la defensa dels seus drets
La segona cita a què ECOM convoca a les dones amb discapacitat física, serà el 17 de novembre, i està concebuda com un espai de trobada participatiu, on es puguin començar a establir connexions i a compartir experiències, coneixements i estratègies a l’hora de treballar la igualtat de gènere i els drets de les dones i nenes amb discapacitat física en el si de les entitats, en relació amb altres moviments feministes i en la interlocució amb les Administracions Públiques per a què s’impulsin polítiques públiques que afavoreixin la igualtat de gènere.
La crida a la participació en aquest espai s’adreça a les dones amb discapacitat física de les diferents entitats federades de la Federació ECOM, així com d’altres dones amb discapacitat física vinculades a altres organitzacions o moviments socials, o aquelles que no tenint cap vinculació amb l’àmbit associatiu tinguin interès per treballar per la defensa dels seus propis drets.
L’objectiu final d’aquests dos espais de trobada entre dones que convoca ECOM és estimular l’impuls d’un grup de treball permanent a través del qual es pugui treballar la construcció col·lectiva de discurs i d’accions per promoure la transformació necessària per a que les dones i nenes amb discapacitat física puguin exercir els seus drets a tots els àmbits de la vida en igualtat d’oportunitats.
Aquestes iniciatives s’emmarquen en el projecte “Dona, alça el vol”, que està impulsant ECOM amb el suport del Departament de Treball, Afers socials i Famílies de la Generalitat (gràcies a l’assignació del 0,7% de l’IRPF i a la subvenció SIOAS 2020), i el Fons Social Europeu, i en l’estratègia de l’organització per contribuir a avançar en els Objectius dels Desenvolupament Sostenible fixats a l’Agenda 2030.