ECOM formem el personal tècnic i les persones usuàries del nostre Servei d’Inclusió Laboral en perspectiva de gènere
De la mà de la Xixa Teatre, la formació s’impartirà a través d’eines teatrals que serviran per reflexionar i prendre consciència dels filtres culturals, així com dotar-se d’eines i recursos per actuar davant de situacions de discriminació per raó de gènere.
ECOM estem desenvolupant un projecte per formar i capacitar en discriminació per raó de gènere, diversitat i interseccionalitat els professionals tècnics i les persones usuàries del Servei d’Inclusió Laboral (SIL), ja que les situacions de discriminació i violència de gènere són molt presents a la feina.
Per una banda, amb aquest projecte dotarem d’eines i recursos als professionals del servei d’inclusió perquè siguin capaços de detectar situacions de violència i discriminacions contra les dones en entorns laborals i formatius. A més, la formació també els capacitarà de cara a la sensibilització de l’empresariat en matèria de gènere i discapacitat.
D’altra banda, la iniciativa també treballarà amb les persones usuàries del SIL amb l’objectiu de prendre consciència i conèixer les interseccionalitats de discriminacions per discapacitat, gènere, edat, classe social, orientació sexual, procedència, etc. És a dir, es treballarà sobre les diferents identitats que formen les persones i que no actuen de manera independent, sinó que estan interrelacionades i generen un sistema de discriminació i opressió determinat.
De la mà de La Xixa Teatre, una associació que aposta per utilitzar eines teatrals educatives com a motor de transformació social, s’organitzaran tallers vivencials amb propostes de jocs, exercicis i tècniques que permetran trobar en el teatre eines per comprendre i cercar solucions a aquests problemes socials. A partir d’una escena teatralitzada d’un problema, s’entendrà i s’aprendrà a conceptualitzar els possibles conflictes i les formes d’actuar.
En el cas de l’equip de professionals del SIL, la Xixa Teatre treballarà des d’ara i fins a l’abril a partir de la metodologia Teatre de les Oprimides, que utilitza jocs teatrals per reflexionar i fer-nos conscients dels nostres filtres culturals. L’equip es formarà en tres sessions, en les quals els professionals revisaran la seva mirada, prejudicis i pròpies identitats en clau de gènere.
Pel que fa als i les usuàries del servei d’inclusió laboral d’ECOM, es tracta d’un grup d’entre 20 i 25 persones amb discapacitat que estan buscant feina i que participaran en 8 sessions per treballar la discriminació de gènere. Durant aquestes sessions es prepararan diverses escenes i, a partir del treball en aquestes sessions, s’impulsarà un teatre fòrum a finals del mes d’abril, que posarà en escena les històries quotidianes de discriminació amb el focus en la presa de consciència i l’apoderament.
El Servei d’Inclusió Laboral d’ECOM acompanya a les persones amb discapacitat física reconeguda superior al 33% que busquen feina, tant aquelles que es troben en situació d’atur com aquelles que volen millorar la seva situació laboral. L’objectiu d’aquest servei que ofereix ECOM és que aconseguir el lloc de treball més adequat per a cada persona, mitjançant un itinerari personalitzat.