ECOM denuncia que els Fons Next Generation per a la rehabilitació de l'edificació no inclouen l'accessibilitat

ECOM, entitat de referència a Catalunya de la discapacitat física i /o orgànica, ha denunciat en un comunicat de premsa que els Fons Next Generation, destinats a la rehabilitació d'habitatges, edificis i entorn energètic dels habitatges no contempla l'accessibilitat, ja que únicament se centren en la millora energètica dels habitatges.

L'entitat considera que, davant l'envelliment de la població i la manca d'accessibilitat del parc d'habitatges de l'estat, s'ha d'invertir en l'accessibilitat dels edificis i habitatges. D'aquesta manera, una part dels fons s'haurien de dirigir a aquest àmbit per tal que es pugui activar la desinstitucionalització de les persones amb discapacitat i garantir que les persones poden romandre a la seva pròpia llar al llarg de la seva vida, per garantir el dret a la vida independent.

Segons el comunicat, la transformació del sistema de cures a partir de la Covid-19 que ja s'està començant a treballar també aposta per la permanència de les persones a les seves llars, cosa que no serà possible si aquestes no són accessibles. Tanmateix, segons dades d'un estudi de la Fundación Mutua de Propietarios, tan sols un 0,6% d'habitatges són accessibles universalment, cosa que provoca que més d'1,8 milions de persones amb mobilitat reduïda necessitin suport per sortir de casa i que al voltant de 100.000 persones, no en surtin mai.

ECOM també ha manifestat al comunicat de premsa que l'import subvencionable per a cada habitatge és molt baix, cosa que comporta que no es pugui accedir als ajuts sense una prèvia inversió elevada per part de les famílies o persones afectades. En aquest sentit, també demana que a l'hora d'atorgar els ajuts a la rehabilitació es tingui en compte criteris socials i d'especial vulnerabilitat perquè si no es corre el risc "que es perpetuïn les desigualtats ja existents tant en l'àmbit social com territorial".