ECOM demana a la Generalitat solucions urgents als problemes de finançament de les entitats

TAMBÉ HA SOL.LICITAT CELERITAT EN L'APROVACIÓ DEL CODI D'ACCESSIBILITAT I EL DESPLEGAMENT DE L'ASSISTÈNCIA PERSONAL

Aquest migdia el nostre president Antonio Guillén, acompanyat d’Albert Carbonell, membre de la Junta Directiva d’ECOM, i la nostra gerent, Marta Obdulia, s’han trobat amb el conseller de Treball, Afers Socials i Família, Chakir El Homrani, en una reunió en què s’han abordat les principals problemàtiques que estan afectant el col·lectiu de les entitats i les persones amb discapacitat física així com aquelles qüestions en què s’estan treballant actualment per avançar en la nostra inclusió social en igualtat d’oportunitats. Per part de la Generalitat de Catalunya, han acompanyat al conseller, el secretari d’Afers Socials i Famílies, Francesc Iglesies, i el Director General d’Economia Social, el Tercer Sector, les Cooperatives i l’Autoempresa, Josep Vidal.

Bona part de la reunió s’ha centrat en qüestions de finançament, donat el problema d’infrafinançament que afecta el nostre sector. Com a representant de les entitats i les persones amb discapacitat física, ECOM ha traslladat concretament al conseller la preocupació per l’impacte en l’atenció de les persones amb discapacitat física que pot tenir la retallada en els imports assignats a alguns dels projectes presentats per entitats d’ECOM a la passada convocatòria de subvencions a càrrec del 0,7% de l’IRPF. Destacant que hi ha projectes de continuïtat (amb anys de funcionament) que han patit retallades d’entre el 30% i 60%. Per això se li ha demanat que aquests projectes puguin ser revisats i complementats per altres vies, i que es trobi una font de finançament estable per tal de no posar en perill l’atenció a les persones beneficiàries d’aquests serveis.

ECOM ha posat sobre la taula també el problema d’infrafinançament crònic que pateix el sector de la discapacitat física, degut a la congelació des de fa deu anys de les tarifes dels serveis d’atenció a les persones, i ha reclamat que es posi en marxa un pla de recuperació del poder adquisitiu perdut per part de les entitats i que es treballi en la previsió d’un increment de les tarifes, ja des d’aquest 2019. No abordar aquesta problemàtica posa en perill la qualitat de l’atenció de les persones, la sostenibilitat dels serveis i perpetua la precarietat laboral dels professionals del sector, tal com se li ha exposat al conseller.

També hem reclamat més diners per a les polítiques d’inclusió laboral a l’empresa ordinària i que es garanteixi el 50 % del SMI a les persones amb discapacitat física que treballen en Centres Especials de Treball.

Més enllà del finançament, ECOM ha demanat que s’aprovi d’una vegada el decret d’Accessibilitat, que tant de retard porta, i que s’impulsi el desplegament de l’ordre d’assistència personal, amb dotació econòmica suficient perquè el servei s’adeqüi als requisits que marca la Convenció dels Drets de les Persones amb Discapacitat, de l’ONU, sobretot pel que fa a la cobertura i la intensitat.
D’aquesta reunió ECOM agraeix la bona entesa que hi hagut amb el departament i celebra que les línies de treball per les quals sembla que es vol avançar coincideixen amb les que estem defensant des de la nostra organització –d’acord amb el que estableix la Convenció. Tot i així, seguirem amb interlocució constant amb el departament perquè es doni una resposta urgent a aquelles qüestions que estan tenint, i poden tenir, una major afectació en les entitats i les persones amb discapacitat física.