Presentació de l’estudi ‘La formació de l’Assistent Personal’, elaborat per ECOM

El proper 13 de gener, durem a terme la presentació de l’estudi ‘La formació de l’Assistent Personal’, que hem elaborat ECOM, per tal d’aportar coneixement i evidència sobre la realitat i expectatives del col·lectiu de persones que actualment treballen com assistents personals (AP) a Catalunya.

En l’acte comptarem amb la presència del conseller de Treball, Afers Socials i Famílies, Chakir Al Homrani; el regidor d’Infància, Joventut i Gent Gran de l’Ajuntament de Barcelona, Joan Ramon Riera; i el subdirector general de la Fundació La Caixa, Marc Simón. L’apertura de l’acte serà a càrrec del president d’ECOM, Antonio Guillén.

La presentació de l’estudi serà a càrrec de l’equip investigador, integrat per Marc Satorras (director de la investigació) i Beatriz González, Cristian Lago i Maria José Moya (tècnics de l’àrea d’Autonomia personal i Vida independent d’ECOM).

Per assistir a aquest acte, cal inscripció prèvia a través d’aquest formulari.

Fins al moment, la Llei estatal de Promoció d’Autonomia Personal i Atenció a les Persones en Situació de Dependència (LAPAD) no ha desplegat mai una formació específica per a les persones que vulguin dedicar-se a l’assistència personal i, en canvi, exigeix coneixements que se centren en l’àmbit sanitari.

Actualment el Departament de Treball, Afers Socials i Famílies (DTASiF) està elaborant una nova ordre, en l’elaboració de la qual hem treballat com a Federació ECOM conjuntament amb ells, que ha de regular la figura de l’assistent personal per a persones amb discapacitat a Catalunya. Amb aquesta regulació pròpia el departament pretén superar les limitacions que té el servei d’Assistència Personal tal com queda recollit en la llei de Promoció de l’Autonomia Personal i Atenció a les Persones en Situació de Dependència (LAPAD), i posar també fi a aquesta mancança en relació a la formació. En aquest sentit, aquesta nova ordre aposta per que les persones que vulguin formar-se com a assistents personals segueixin un curs de capacitació de 50 hores en què es treballaran aspectes com els drets de les persones amb discapacitat, la comunicació, les ajudes tècniques i cures bàsiques, les mobilitzacions, etc.

Tenint present aquest context, és que ECOM va decidir impulsar l’elaboració d’aquest estudi, per tal de reforçar aquesta proposta de formació de 50 hores i aportar evidència empírica. L’estudi s’ha centrat principalment en tres objectius:

› Caracteritzar el col·lectiu professional dels Assistents Personals (AP): distribució per edats, gènere, formació acadèmica, trajectòria professional, etc.

› Analitzar les percepcions que AP i persones usuàries tenen sobre la formació de l’assistent personal.

› Demostrar la rellevància del rol ‘persona usuària’ en la formació de l’assistent personal.

 

 

 

 

Adreça de l'esdeveniment

Acte virtual via Plataforma ZOOM. Cal inscripció prèvia a través d'aquest formulari.

Organitza

ECOM