ECOM denuncia que les noves tarifes integrades de transport públic a Catalunya no reconeixen el sobreesforç econòmic que fan les persones amb discapacitat

EN UN COMUNICAT, ECOM DEMANA QUE EL NOU SISTEMA TARIFARI RECONEIXI EL GREUGE COMPARATIU ECONÒMIC DE LES PERSONES AMB DISCAPACITAT, QUE OSCIL·LA ENTRE ELS 17.700 I ELS 41.200 EUROS ANUALS MITJANS, I INCLOGUI EL PASSI D'ACOMPANYANT GRATUÏT PER A QUI TÉ RECONEGUDA LA NECESSITAT DE SUPORT D'UNA TERCERA PERSONA

L'entitat ECOM denuncia que les noves tarifes integrades de transport públic a Catalunya per a l'any 2020, que s'han anunciat aquest mes de desembre, no reconeixen el sobreesforç econòmic que fa aquest col·lectiu. A més, les noves tarifes tampoc tenen en compte que algunes persones amb discapacitat necessiten el suport d'una tercera persona, cosa que suposa que hagin d'abonar íntegrament dos bitllets en els desplaçaments.

Actualment, només hi ha títols socials parcialment integrats per a les persones amb discapacitat a la ciutat de Barcelona i en alguns municipis de l’àrea metropolitana com la targeta rosa o la T-4. Tanmateix, aquests títols no inclouen tots els mitjans de transport integrats i es genera una desigualtat territorial, ja que només són vàlids en 24 dels 296 municipis de l’ATM de Barcelona, i a les ATM de Lleida, Girona i Camp de Tarragona no existeixen directament.

Segons l'últim informe del greuge econòmic comparatiu de les persones amb discapacitat a la ciutat de Barcelona, aquest col·lectiu ha de fer front a un sobreesforç econòmic d'entre 17.700 i 41.200 euros anuals mitjans.
A més, l'entitat considera que el transport públic accessible i assequible és fonamental per a l'exercici del dret a la mobilitat en igualtat d'oportunitats, garantir la inclusió social de les persones amb discapacitat a la comunitat com a agents actius i, especialment, facilitar la inclusió laboral d'aquestes persones. Per tant, tal com afirma el comunicat, el fet de negar aquestes mesures comporta "una greu discriminació" per part de l'administració.

Davant de les reiterades demandes a les administracions pertinents per tal que es creï una tarifació social integrada per a persones amb discapacitat amb uns criteris homogenis a Catalunya, ̶ equiparables les que ja gaudeixen altres col·lectius, com les famílies nombroses o monoparentals ̶ ECOM ha ressaltat la manca de compromís polític i tècnic de les administracions competents.

En aquest sentit i tal com s'ha fet saber als mitjans de comunicació en el comunicat, fa més de 4 anys que es fa aquesta demanda des de l'entitat a les diferents administracions competents i encara no s'ha rebut cap resposta clara, ni tan sols per part de la Conselleria de Territori i l'Autoritat del Transport Metropolità (ATM) a l'hora d'impulsar aquesta tarifació social.