ECOM ens adherim a la manifestació 23N ‘Abaixem els lloguers!’, que està promovent el Sindicat de Llogateres a la ciutat de Barcelona
Els elevats preus del lloguer també estan afectant, junt amb altres problemàtiques, les persones amb discapacitat física i/o orgànica, ja que cada cop és més difícil poder accedir i exercir el seu dret a l’habitatge, un dret fonamental per poder gaudir d’un projecte de vida independent dins la comunitat.
El Sindicat de Llogateres ha organitzat una manifestació a Barcelona el pròxim 23 de novembre per aconseguir una baixada dels preus dels lloguers. Des d’ECOM, ens hem adherit, en tant que considerem el dret a l’habitatge un dret fonamental per a les persones amb discapacitat i sense. El punt i hora de trobada són la plaça Universitat i les 17 h.
La protesta vol seguir les passes de la manifestació massiva que es va celebrar a Madrid el passat 13 d’octubre, on van participar al voltant de 150.000 persones. “Pagar el lloguer ha esdevingut una càrrega inassumible, ja que dediquem massa part del nostre salari a una despesa que ens precaritza cada cop més. A més, els responsables polítics no estan prenent mesures a l’altura de la situació, mentre els rendistes segueixen abusant de nosaltres”, declaren des del Sindicat de Llogateres, fent una crida a la participació massiva.
Des del Sindicat de Llogateres, a més, assenyalen que, ara, és “el torn de Catalunya” de sumar-se a l’“onada” de concentracions que s’estan realitzant al voltant de l’Estat Espanyol. A Andalusia, per exemple, s’han celebrat manifestacions a Sevilla, Màlaga i Cadis. La trobada més multitudinària va tenir lloc a Màlaga, una de les ciutats més afectades per la crisi de l’habitatge.
La discapacitat, un plus en la crisi de l’habitatge
Tenir una discapacitat física i/o orgànica, a més, suposa un greuge comparatiu a l’hora de fer efectiu el dret a l’habitatge. Un habitatge, per no representar una font de discriminació per a les persones amb discapacitat, ha de ser assequible i accessible. D’una banda, en relació amb l’accessibilitat, ni l’interior de l’habitatge, ni les zones comunitàries ni l'entorn proper hauria de tenir barreres arquitectòniques que impossibilitin la lliure mobilitat.
D’altra banda, el cost de vida de les persones amb discapacitat és més elevat que el de les persones sense discapacitat. A més, els ingressos, per contra, acostumen a ser inferiors, ja que, per exemple, la taxa d’ocupació de dones amb discapacitat és del 26,9% (en la població general, les dones registren un 62,5% d’ocupació), segons l’informe ‘El Empleo de las personas con discapacidad 2022’ de l’Instituto Nacional de Estadística (INE). Per aquest motiu, ens adherim a la manifestació per reivindicar un habitatge assequible que les persones amb discapacitat puguin fer front.