Servei de suport a l'autonomia a la pròpia llar
Descripció:
Servei que ofereix orientació i suport a les persones amb discapacitat física, sordceguesa, discapacitat intel·lectual i/o problemàtica derivada de malaltia mental amb necessitats de suport que viuen soles, en parella o bé conviuen amb altres persones (amb un nombre de quatre màxim), i que, en alguns aspectes, plantegen necessitats o tenen carències que no poden satisfer per a elles mateixes. La tinència de la llar pot correspondre a la mateixa persona usuària o a una de les persones usuàries o a l'entitat prestadora del servei.
Funcions:
- Donar suport a la persona en les activitats d'autocura, domèstiques i comunitàries, per tal de millorar l'autogestió i la vida independent.
- Donar suport a la persona per planificar i gestionar la seva llar, els seus assumptes administratius i financers, la seva salut i la utilització dels recursos de la comunitat entre d'altres.
Les entitats acreditades i prestadores d'aquest servei haurà de disposar d'un equip de professionals format, com a mínim, per un/a psicòleg/loga o pedagog/a, un/a treballador/a social i un/a educador/a; i es garantirà una atenció mitjana per persona usuària que no serà inferior a 14 hores setmanals
en còmput mensual.
Cal consultar "Programa de suport a l'autonomia a la pròpia llar per a persones amb discapacitat i persones amb problemàtica social derivada de malaltia mental" en l'apartat Ajuts Econòmics d'aquesta mateixa Guia, per tenir més informació i conèixer termini de sol·licitud.
Qui hi pot accedir:
- Tenir 18 anys o més i menys de 65 anys en el moment de presentar el formulari de sol·licitud.
- Tenir reconegut un grau de discapacitat igual o superior al 33%.
- Del grau de discapacitat igual o superior al 33%, almenys un 25% de la discapacitat ha d'estar causada per una mateixa patologia. En els casos de discapacitat intel·lectual no s'exigeix el 25% per una única patologia.
- Tenir valorada la situació de Dependència d’acord amb la Llei 39/2006, de 14 de desembre, de promoció de l’autonomia personal i atenció a les persones en situació de dependència, amb un grau I o sense grau.
- Les persones amb discapacitat física o amb sordceguesa han de tenir entre 1 i 49 punts del barem de dependència.
- Poder desenvolupar les activitats de la vida diària amb el suport previst i ajustat a les seves necessitats.
- Estar empadronat i residir legalment en un municipi de Catalunya durant cinc anys, dos dels quals han de ser immediatament anteriors a la data de presentació de la sol·licitud, llevat per a les persones que tenen reconeguda la condició de persones catalanes retornades, d'acord amb la Llei 25/2002, de 25 de novembre, de mesures de suport al retorn dels catalans emigrants i dels seus descendents, i de segona modificació de la Llei 18/1996, a les quals no s'exigeix el període mínim de residència. La residència continuada es considerarà interrompuda si hi ha absències superiors a 90 dies per any. Les persones que no tinguin la nacionalitat espanyola, o no siguin ciutadans nacionals d'algun dels estats membres de la Unió Europea, han d'acreditar la residència legal mitjançant l'autorització de residència expedida per l'Administració general de l'Estat.
- Disposar d'un pla d'atenció personal, elaborat per l'entitat col·laboradora i prestadora del servei.
Contacte:
Les sol·licituds es poden presentar a:
- Oficines d'Afers Socials i Famílies
- Oficines d’Atenció Ciutadana del Departament de Treball, Afers Socials i Famílies
- Oficines de registre d’entrada i sortida de documents de la Generalitat de Catalunya
Web:
Oficines d'Afers Socials i Famílies