Les entitats de la discapacitat, agrupades en el COCARMI, avui Dia Internacional de les Persones amb Discapacitat, demanem una reconstrucció sanitària, social i econòmica inclusiva, que contempli les necessitats del col·lectiu

Avui, 3 de desembre, es commemora el Dia Internacional de les Persones amb Discapacitat, i en motiu de commemoració, les entitats de la discapacitat que ens agrupem en el COCARMI, com és el cas d’ECOM, com a representant de la discapacitat física, fem públic un manifest per demanar una reconstrucció sanitària, social i econòmica inclusiva, que tingui en compte les necessitats del nostre col·lectiu.

El manifest inclou onze demandes específiques:

  • Crear, a la Llei de Pressupostos Generals de l’Estat per al 2021, d’un fons de rescat d’emergència postpandèmia de 300 milions d’euros per al sector de la discapacitat.
  • Finançar suficientment els sobrecostos com a conseqüència de la COVID-19 a què han de fer front les persones amb discapacitat, les seves famílies i les entitats prestadores de serveis.
  • Reprendre els treballs del Pacte Nacional sobre els Drets de les Persones amb discapacitat i adaptar-los a la nova situació postpandèmia. Que les properes eleccions no siguin un fre a la continuïtat dels treballs del Pacte.
  • Impulsar l’ocupació del col·lectiu perquè, en cinc anys, la taxa d’activitat sigui del 50 per cent. Això suposaria crear més de 200.000 nous llocs de treball a tot l’Estat.
  • Garantir un espai sociosanitari adaptat i preparat per atendre les persones amb discapacitat. La crisi ha demostrat que no ho estava.
  • Assolir l’accessibilitat universal a tots els entorns. Per aconseguir-ho, cal reformar la Llei de Propietat Universal, regular l‘accessibilitat cognitiva i millorar la regulació de l’accessibilitat audiovisual, així com l'aprovació del Decret d'accessibilitat de Catalunya.
  • Oferir a les persones amb discapacitat els suports necessaris per assolir una vida independent i lliurament escollida, potenciant la figura de l’assistència personal i la desinstitucionalització de la seva vida, entre altres mesures.
  • Universalitzar la inclusió: en l’educació, a l’escola, en l’esport, el consum, en l’oci, en la cultura... en definitiva, en tots els àmbits de la vida.
  • Oferir a les famílies, principal espai de benestar del col·lectiu, els suports i proteccions necessaris perquè aquest objectiu de benestar sigui una realitat.
  • Vetllar perquè la digitalització de què tant es parla a la societat estigui també a l’abast de les persones amb discapacitat. Una digitalització accessible i assequible pot ser l’eina definitiva per a la seva veritable inclusió.
  • Aprofitar el potencial “verd” de l’entorn rural per incloure les persones amb discapacitat que hi viuen, que poden contribuir al seu creixement, riquesa i sostenibilitat.

Podeu llegir el manifest sencer aquí.