×

Missatge d'error

Notice: Trying to get property 'status' of non-object a metatag_hreflang_tokens() (línia 75 de /var/www/clients/client1/web91/web/sites/all/modules/metatag/metatag_hreflang/metatag_hreflang.tokens.inc).

ECOM publica unes guies de recomanacions per defensar el dret a fer accessibles els espais comunitaris dels edificis

Aquestes guies són una resposta a l’alta quantitat de consultes rebudes per ECOM en referència a aquesta problemàtica per part de persones amb discapacitat física i/o orgànica, i pretenen esdevenir un suport per a elles per tal que puguin defensar el dret a l’accessibilitat a l’habitatge, una qüestió que és vital per a una vida autònoma i independent.  Ha editat tres guies, en funció de la tipologia de tinença de l'habitatge (propietat, lloguer i lloguer en propietat vertical).

Malgrat que la llei empara a les persones, encara avui aquest dret no sempre es fa efectiu, tal com van explicar a través de les seves experiències les membres de tres entitats federades a ECOM (MIFAS, ASEM Catalunya i Fundació Esclerosi Múltiple), que van participar en la presentació de les guies el passat divendres 16 de juliol i que està disponible al nostre canal de YouTube.

Les guies editades per ECOM recullen el procés que han de seguir les persones per fer accessible els espais comunitaris dels edificis d’habitatges i eliminar les barreres arquitectòniques, així com els canals de denúncia a seguir en el cas de trobar-se amb dificultats a la seva comunitat de veïns. Les guies engloben aquesta informació des de tres perspectives diferents, una per a cada tipologia tinença de l’habitatge: propietat, lloguer i lloguer en propietats verticals.

Totes tres publicacions recullen aspectes generals que s’han de tenir en compte, com per exemple en quins supòsits la comunitat de veïns està obligada a corregir els problemes d’accessibilitat, quins drets tenen les persones amb discapacitat física i/o orgànica o quina llei empara al col·lectiu o quins criteris justifiquen si una obra d’accessibilitat és o no proporcionada. A més, un altre dels aspectes que es detalla en les guies també és com actuar quan entre les parts implicades no hi ha un acord sobre la realització de les obres o com presentar una denúncia per infracció de les normes d’accessibilitat, entre altres.

Les consultes sobre el dret a l’habitatge, el segon àmbit sobre el qual vam rebre més consultes a ECOM durant el 2020

Segons l’Informe Radar ECOM, publicat el passat mes de juny, un 20% de les consultes que vam rebre van ser entorn del dret a l’habitatge i d’aquestes, un 47% van tenir a veure amb problemes d’accessibilitat als edificis d’habitatges. Concretament, es tractava de consultes que tenien a veure amb el procés per dur a terme millores d’accessibilitat en els espais comunitaris dels edificis on viuen les persones amb discapacitat física i/o orgànica o amb mobilitat reduïda.

Davant d’aquesta situació i de l’increment de consultes en aquest àmbit durant l’últim any, amb un increment del 20% el 2020 amb relació al 2019, des d’ECOM hem llançat aquestes tres publicacions que esperem que ajudin a les persones amb mobilitat reduïda a comprendre fàcilment el procés per fer accessible els espais comunitaris dels habitatges.

Accés a les guies en format digital

Guia de recomanacions per a persones propietàries

Guia de recomanacions per a persones llogateres

Guia de recomanacions per a persones llogateres en propietats verticals