ECOM presentarem, conjuntament amb PREDIF, la investigació ‘La formació de l'assistent personal’ que hem dut a terme, en un acte on participaran representants de l'Administració Pública estatal i del CERMI

El proper dimarts 23 de març, de les 11 a les 12.30 h, presentarem en un acte virtual, conjuntament amb la Plataforma Estatal representativa de la Discapacitat Física, PREDIF (de la qual formem part), la investigació ‘La formació de l’assistent personal’, que hem elaborat des d’ECOM.

En l’acte comptarem amb la participació de Luis Alberto Barriga, director general de l’Instituto de Mayores y Servicios Sociales (IMSERSO); Jesús Celada Pérez, director general de Polítiques de Discapacitat; Luis Cayo Pérez, president del CERMI, a més dels presidents d’ECOM i PREDIF, l’Antonio Guillén i en Francisco Sardón, respectivament.

Acabada la taula institucional, l’equip que ha dut a terme la investigació, format per Marc Satorras (coordinador de la investigació) i de Beatriz González, Cristian Lago i Maria José Moya, de l’equip tècnic de l’àrea d’Autonomia Personal i Vida Independent, presentarà les principals conclusions de la investigació.

Per assistir a l’acte, cal inscriure’s prèviament a través d’aquest formulari.

El per què d’aquesta investigació

Actualment, malgrat que la figura de l'assistent personal està contemplada en la Llei de Promoció de l'Autonomia Personal i Atenció a Persones en situació de Dependència (LAPAD), de 2006, hi ha un buit legal sobre la regulació d'aquesta figura en l’àmbit estatal i com ha de ser la formació dels assistents personals. 

Aquesta investigació duta a terme per ECOM pretén aportar coneixement i evidència empírica sobre la formació de l’assistent personal i defensar el rol protagonista de la persona usuària en la formació dels i de les assistents personals, així com la proposta formativa que vam consensuar el sector de la discapacitat de tot l’Estat, que es fonamenta en unes 50 hores de formació per treballar aspectes com els drets de les persones amb discapacitat, la comunicació, les ajudes tècniques i cures bàsiques, les mobilitzacions, etc. Una proposta que es contraposa al que es menciona a la legislació estatal, que es refereix a la necessitat de coneixements de l’àmbit sanitari.

Les principals conclusions de la investigació d’ECOM han constatat que tant les persones usuàries com els/les assistents personals consideren que la persona usuària del servei ha de tenir un rol central en la formació dels i de les assistents personals. La investigació l’hem realitzat amb la participació dels i de les assistents personals, i de les persones usuàries del Servei d’Assistència Personal d’ECOM, que en el moment de realitzar l’estudi eren 125 assistents personals i 72 persones usuàries.

El passat 13 de gener, ECOM vam realitzar ja un primer acte de presentació d’aquesta  investigació a Catalunya, en què va participar el conseller de Treball, Afers Socials i Famílies de la Generalitat de Catalunya, Chakir el Homrani, donat que Catalunya ha desenvolupat una regulació pròpia per a l’assistència personal (en què ECOM hem participat), que pretén superar les limitacions que té tal i com està recollida a la LAPAD –també en aquest aspecte de la formació–, i que estem a l’espera de que s’aprovi.