ECOM dona suport al manifest del CERMI pel dret de les persones amb discapacitat a un habitatge accessible, assequible i inclusiu

ECOM, entitat que treballa pels drets de les persones amb discapacitat física, dóna suport al manifest del CERMI "Pel dret de les persones amb discapacitat a un habitatge accessible, assequible i inclusiu", amb motiu del Dia Nacional a Espanya de la Convenció Internacional de les Persones amb Discapacitat.

El manifest, publicat en lectura fàcil, "recorda el dret a l'habitatge de les persones amb discapacitat", un dret que ha de contemplar espais inclusius, per a sentir-se lliure i segur, on hi hagi privacitat i intimitat i que sigui per a relacionar-se. En aquesta línia, el document recull diverses mesures sobre l'accessibilitat, l'assequibilitat i la inclusió que han de contemplar els habitatges per a respectar aquest dret.

Segons el manifest, l'habitatge ha de ser accessible perquè "totes les persones el puguin utilitzar tinguin o no discapacitat". En aquest sentit, el CERMI demana la reforma de la Llei de Propietat Horitzontal perquè les obres d'accessibilitat siguin obligatòries en les comunitats quan les demanin persones amb discapacitat o majors de 70 anys, també reclama que el Registre de la Propietat reculli informació sobre l'accessibilitat dels habitatges i dels edificis, i que les administracions públiques creïn una oferta pública.

Així mateix, demana la creació d'un Fons públic de Rehabilitació del parc d'immobles i edificis preexistents que no reuneixin condicions de accessibilitat i usabilitat i la creació d'un Fons Estatal de Promoció de la Accessibilitat Universal, una mesura que es podria finançar amb el 1,5% dels Pressupostos que dediqui a infraestructures, agenda urbana, mobilitat i transports, així com a la transformació digital i les telecomunicacions.

A més, el manifest també recull que els habitatges han de ser assequibles, és a dir, les persones amb discapacitat els han de poder comprar amb els seus recursos i, perquè sigui possible, demanen que les polítiques públiques tinguin en compte a les persones amb discapacitat com a grup preferent per a facilitar-los un habitatge i reclamen que hi hagi més habitatges públics.

Els habitatges inclusius són una altra de les demandes del CERMI en aquest manifest, ja que "les persones amb discapacitat tenen dret a triar on, com i amb qui viure". Per això, "necessiten suports", recalca el document, que també explica que moltes persones amb discapacitat es veuen obligades a viure en residències separades de les persones sense discapacitat.

Per afrontar la institucionalització, el CERMI demana més polítiques públiques que facilitin el pas de la vida en institucions a la vida a la comunitat, per a la qual cosa és necessària més contractació d'assistència personal, és a dir, "professionals que et donen suport en les activitats del dia a dia".

Altres mesures que també es reivindiquen són el diàleg civil en les polítiques quan es discuteixin polítiques d'habitatge, en el qual hi hagi entitats que representin persones amb discapacitat i les seves famílies; i la protecció judicial del dret a l'habitatge que doni suport i ajudi a les persones amb discapacitat en casos de desnonaments o reclamacions de mesures d'accessibilitat en les comunitats de propietaris.