Bicicletes adaptades, connexions territorials i mobilitat sostenible més enllà de les grans ciutats a l’ECOMobilitza’t 2022

Un any més ECOM participa a la Setmana Europea de la Mobilitat Sostenible amb un cicle de webinars i grups de treball per continuar avançant en la mobilitat sostenible i accessible. 

ECOM organitza per tercer any consecutiu el cicle de webinars i grups de treball  “ECOMobilitza’t per uns pobles i unes ciutats més accessibles i sostenibles” emmarcat en la Setmana Europea de la Mobilitat Sostenible 2022, que sota el lema “Combina i mou-te" posa èmfasi en la intermodalitat. Les activitats d’enguany estaran enfocades en dues temàtiques: l’ús de les bicicletes adaptades i les infraestructures ciclables accessibles, per una banda, i les connexions territorials i la mobilitat sostenible més enllà de les grans ciutats. 

El projecte ECOMobilitza't té com a missió donar a conèixer entre els col·lectius socials que habitualment no estan presents en els debats formals sobre polítiques de mobilitat les formes de mobilitat sostenible i les iniciatives existents als diferents territoris, per tal de generar consciència i afavorir un canvi d'hàbits que comportin fomentar l’ús del transport públic. També vol recollir necessitats no cobertes sobre aquestes formes de mobilitat sostenible i cocrear solucions de millora, tot tenint en compte la diversitat humana de la ciutadania i l’equitat de gènere i territori. 

Dues temàtiques: bicicletes adaptades, per una banda, les connexions territorials i la mobilitat sostenible a les zones rurals, petites i mitjanes ciutats, per l’altre. 

L’ECOMobilitza’t d’aquest any, que tindrà lloc durant el mes de setembre i octubre, posarà el focus en dos blocs temàtics. El primer bloc se centrarà en l’ús de les bicicletes adaptades i les infraestructures ciclables accessibles, que acollirà dos webinars: Bicicletes adaptades: altres formes de pedalejar a càrrec d’Àrea Adaptada i Bicicletes per a tothom: com fer infraestructures ciclables segures i inclusives? a càrrec d’Esther Anaya, consultora sènior de mobilitat ciclista, i una trobada online: Taula d'experiències de bicicletes adaptades per a totes les edats.  

El segon bloc proposarà treballar les connexions territorials i la mobilitat sostenible més enllà de les grans ciutats amb un webinar: La Mobilitat sostenible i accessible més enllà de les grans ciutats: connexions cap a l’equitat territorial a càrrec de l'Associació per la Promoció del Transport Públic (PTP) i tres grups de treball en tres dates durant el mes d’octubre per profunditzar en l’equitat territorial en format dual per tal de facilitar la participació de més persones. 

La mobilitat accessible, un dret! 

Des d’ECOM fa més de cinquanta anys que reivindiquem el dret a l’accessibilitat. La planificació de la mobilitat condiciona la vida quotidiana de totes les persones, però especialment les de les persones amb discapacitat. La manca d’accessibilitat condiciona l’exercici d’altres drets bàsics com l’accés a l’espai públic, a l’educació o al mercat laboral. L'accessibilitat es treballa sobre la base de mínims i estereotips, obviant l'amplitud de necessitats per a l'ús i gaudi de les ciutats. Com a col·lectiu de persones que impulsa la reivindicació de drets de les persones amb discapacitat física i/o orgànica denunciem la vulneració d’aquests a les polítiques públiques de mobilitat i accessibilitat. 

És per això que el segon bloc del programa de l’ECOMobilitza’t d’enguany proposa treballar per a les connexions territorials i la mobilitat sostenible més enllà de les grans ciutats, evidenciant la falta d’equitat territorial que existeix actualment en zones rurals, petites i mitjanes ciutats. Consistirà en un webinar i tres grups de treball en format dual (trobades presencials però amb la possibilitat d’assistir de manera online) centrats en la temàtica del bloc i acollits per entitats en el territori. Aquests espais seran grups oberts a la participació de persones amb i sense discapacitat per treballar conjuntament per un transport públic de qualitat que tingui en compte l’accessibilitat i la diversitat humana. 

Totes les activitats del cicle de l’ECOMobilitza’t són gratuïtes i requereixen inscripció prèvia que caldrà realitzar a través d’aquest formulari. 

Consulteu el programa complet aquí.

Aquest projecte compta amb el finançament de l'Ajuntament de Barcelona, del departament de Drets Socials de la Generalitat de Catalunya (amb càrrec a l'assignació del 0,7% de l'IRPF) i la Fundación ONCE.