ECOM visibilitza les problemàtiques que afecten a les dones amb discapacitat en l’àmbit laboral, a través del projecte "En clau de dona"
Les accions que s’han portat a terme en aquest projecte tenien l'objectiu de visibilitzar la discapacitat i el gènere, com a dos factors que incrementen la dificultad d'inserció al mercal laboral; mostrar les persones amb discapacitat com a persones actives que treballen; millorar l'acompanyament a les dones per afrontar l’entrada al mercat de treball, així com evidenciar les aliances que ECOM té amb el teixit empresarial, d'acord amb els ODS
L’entitat ECOM ha dut a terme en l’últim trimestre del 2020, i malgrat la pandèmia, el projecte “En clau de dona” per fer visible la situació de les dones amb discapacitat en l’àmbit laboral i aconseguir una igualtat efectiva i lliure de discriminacions.
En aquest projecte han participat els principals agents implicats en la inclusió laboral de les dones i els homes amb discapacitat física i/o orgànica. Així doncs, hem comptat amb 20 persones, entre elles, persones usuàries del Servei d’Inclusió Laboral d’ECOM -que han assessorat i pres decisions sobre les accions que hem dut a terme- i persones tècniques que donen aquest mateix servei (en total han estat: 15 dones, de les quals 10 tenen discapacitat, i 5 homes, dels quals 1 té discapacitat); i 21 empreses.
Una de les accions que hem dut a terme en aquest projecte ha estat la redacció de noves entrades a la Viquipèdia o de la modificació d’algunes que ja havien estat creades per tal de reforçar i fer més visible la contribució de les persones amb discapacitat, especialment de les dones, en la transformació social. Així mateix, també s’han tingut en compte altres factors com la necessitat d’utilitzar un llenguatge respectuós amb les persones amb discapacitat i amb perspectiva de gènere.
Les pàgines de la Viquipèdia en què hem treballat han estat: la pàgina Yamashita Kiyoshi traduïda de l’anglès al castellà a petició de la comunitat de discapacitat vinculada a la Wikipedia i traduïda al català en línia amb els valors de l’organització; la pàgina Treball amb suport, creada en català i en castellà per ECOM; i la pàgina Discapacitat, modificada i actualitzada en català com en castellà per eliminat el llenguatge sexista i ampliar les referències a entitats del sector (s’ha inclòs la menció a CERMI Mujeres, PREDIF i ECOM).
Entre les accions dutes a terme, també s’ha creat un grup de dones per afrontar l’entrada al mercat de treball. El grup, en què han participat 5 dones, ha fet aportacions sobre el Servei d’Inclusió Laboral, que ECOM recollirà per millorar i ajustar el seu acompanyament. En aquesta acció, la perspectiva de gènere i la discapacitat s’han tingut molt en compte, ja que l’entitat vol promoure que siguin les mateixes persones amb discapacitat, especialment les dones, les qui liderin la construcció dels serveis i la transformació social.
La realització d’un reportatge fotogràfic per fer visible algunes tipologies de feines que desenvolupen les persones amb discapacitat, ha estat una altra de les accions d’aquest projecte. A través d’aquest reportatge, s’ha pogut copsar com han treballat les persones amb discapacitat durant la pandèmia, algunes de les quals han estat treballant a primera línia. El reportatge ha estat possible gràcies a la participació de 12 empreses de les províncies de Barcelona i Tarragona i al fotògraf contractat, que és un usuari del SIL de Sant Adrià.
També s’ha volgut evidenciar les aliances entre les empreses i ECOM, en compliment amb els Objectius de Desenvolupament Sostenible, a través de la creació de ressenyes d’empreses a Google. Especialment en compliment dels objectius sobre la igualtat de gènere, el treball decent i el creixement econòmic, la reducció de les desigualtats i les aliances per assolir els objectius. En total, han participat 17 empreses i 6 professionals, dels quals 3 han estat dones i 3 han estat homes, per fer possible aquesta acció.
Aquest projecte ha estat possible gràcies a la convocatòria de subvencions a entitats per activitats i projectes 2020 que gestiona la Secretaria General del Departament de Treball, Afers Socials i Famílies de la Generalitat de Catalunya.