ECOM treballa per contribuir al canvi de l’organització social de les cures a la ciutat de Barcelona des de la perspectiva de la interseccionalitat
Ho fem gràcies al suport de l’Ajuntament de Barcelona, a través d’un projecte que preveu donar continuïtat a l’APS que venim impulsant fa un anys conjuntament ECOM i el Casal dels Infants, amb el qual els col·lectius que atenem, ambdós en risc d’exclusió social (joves que estan sols, sense xarxa familiar ni social; i persones amb discapacitat física), s’ajuden mútuament i milloren la seva autonomia i autoestima
Aquest 2020, ECOM, gràcies al suport de l’Ajuntament de Barcelona, desenvoluparà un projecte orientat a contribuir al canvi en l’organització social de la cura a la ciutat i afavorir la seva democratització, tant per a les persones que la proporcionen com per a aquelles que la reben. El projecte parteix de l’experiència que venim desenvolupant des del 2014 amb el Casal dels Infants amb la fórmula de l’Aprenentatge Servei (APS) a través del qual treballem perquè els col·lectius que atenem cadascuna de les organitzacions, ambdós en risc d’exclusió social (joves que estan sols, sense xarxa familiar ni social; i persones amb discapacitat física) s’apoderin mútuament i fomentin la seva autonomia, per poder així, a través del suport comunitari, minimitzar la desigualtat d’oportunitats que pateixen.
Aquesta col·laboració amb el Casal dels Infants, que tants bons resultats ens està donant, va sorgir per la necessitat d’impulsar i promoure l’acció comunitària, com a alternativa a la realitat social que estem vivint on impera la incertesa, la manca de recursos públics, la vulnerabilitat dels drets de la persona, i l’increment de les desigualtats i les injustícies. Amb l’impuls d’aquesta relació amb la comunitat, ECOM volem contribuir a un desenvolupament social inclusiu, a enfocaments que prioritzin l’apoderament de la ciutadania, el treball en xarxa, la solidaritat, l’autonomia, la prevenció i la participació de les persones o col·lectius en les mesures d’inclusió que els afecten. A més d’enfortir la col·laboració amb el Casal dels Infants, el projecte que enguany desenvolupem amb el suport de l’Ajuntament, pretén també promoure sinèrgies amb altres organitzacions en relació a les cures en persones amb discapacitat per poder estudiar la possibilitat de replicar aquesta fórmula de col·laboració que venim impulsant amb el Casal dels infants. Tot això, amb l’objectiu de poder contribuir a la promoció d’un canvi social de les cures a la ciutat de Barcelona des de la perspectiva de la interseccionalitat.
Més de sis anys de col·laboració amb el Casal dels Infants
La coincidència en l’objectiu d’ECOM i el Casal dels Infants d’apoderar i fomentar l’autonomia de persones en situacions de risc d’exclusió social i de desigualtats d’oportunitats (persones en discapacitat física en el cas d’ECOM i de joves en situació de vulnerabilitat, en el cas del Casal) va ser la base per a veure l’oportunitat d’impulsar una col·laboració conjunta, que dura ja fa més de sis anys, i que es basa en la fórmula de l’Aprenentatge Servei (APS) i la temàtica de l’assistència personal.
L'Aprenentatge Servei (APS) és una proposta educativa que combina en un sol projecte el servei a la comunitat amb l’aprenentatge de continguts, competències, habilitats o valors. Els participants s’apoderen i es capaciten tot treballant sobre necessitats reals de l’entorn amb l’objectiu de millorar-lo.
Així, sota aquesta fórmula, joves del Casal dels Infants, tots joves en una situació vulnerable, sense xarxa familiar i social, se’ls ofereix l’oportunitat de formar-se com a assistents personals tot prestant servei a persones usuàries d’ECOM, mentre que a aquestes se’ls presenta el repte de participar i contribuir a la capacitació d’aquests joves.
Amb l’exercici d’aquest servei a la comunitat, els joves adquireixen competències i habilitats, que reforcen les que també necessiten per encarar l’autonomia. Relacionar-se en espais normalitzats que impliquen l’atenció a persones els obre a experiències positives que els fan canviar l’autoimatge i, sobretot, millorar la seva actitud i confiança, afavorint el seu procés.
Per altra banda, les persones amb discapacitat física usuàries d’ECOM, que durant molt de temps han estat considerades com a “objecte de cura”, passen a ser impulsores de canvi, tutoritzant la capacitació com a assistents personals d’aquests joves i formen part activa del seu procés formatiu. El seu rol canvia i la seva autoestima i capacitat d’autogestió millora.