Ens sumem a la demanda dels professionals de l’àmbit social per reclamar una resposta efectiva a les administracions públiques
Des d'ECOM, ens sumem a la demanda que fan els Col·legis Oficials de Treball Social, Psicologia, Educadores i Educadors Socials i Pedagogs en un manifest per reclamar que es faci efectiu, amb la màxima rapidesa, "el II Pla Estratègic de Serveis Socials (PESS), amb un calendari i una dotació econòmica específics, que permeti ordenar els Serveis Socials a Catalunya i poder afrontar amb garanties l'actual emergència".
Davant l'actual crisi social, econòmica i sanitària que estem vivint a causa de la Covid-19, les mancances i els dèficits de recursos en el sistema d'atenció a les persones en situació de vulnerabilitat cada cop són més evidents. Per aquest motiu, des de l'entitat, en què ens dediquem a donar suport a persones amb discapacitat física, un col·lectiu que també és certament propens a trobar-se en una situació de vulnerabilitat, donem suport a aquest manifest.
Segons recull el document, ja fa 13 anys que els col·legis professionals reclamen un seguit de mesures a les quals un reglament que desenvolupi la Llei de Serveis Socials, que s'actualitzi la cartera de serveis socials que fa 9 anys que està caducada, que entri en funcionament el Pla Interdepartamental d'Atenció Integrada Social i Sanitària, actualment reconvertit en PAISS, o que s'impulsi el Llibre Blanc de les Professions Socials, entre altres.
Totes aquestes reclamacions no han estat escoltades pels governs i ara, nosaltres també ens sumem la seva demanda per exigir tant a la Generalitat com als ens locals o supramunicipals "que posin en marxa tots els mecanismes necessaris per millorar l'actual sistema d'atenció a les persones vulnerables".
Des dels col·legis consideren que no podem "deixar-ho tot en mans d'unes i d'uns professionals", ja que són necessari els recursos i les respostes adients per afrontar l'augment de persones que han passat a una situació de vulnerabilitat i que han vist com la seva situació ha empitjorat amb l'arribada de la pandèmia.
Per això els col·legis també demanen que la planificació estratègica dels serveis bàsics i dels especialitzats elimini les desigualtats, és a dir, que es pugui accedir a aquests serveis independentment del municipi on es resideixi. A més també reclamen que els professionals tinguin presència en tots els sistemes dintre de l'àmbit de l'habitatge, la infància, etc. i que es reforcin els recursos d'acompanyament i suport als diferents col·lectius, entre ells, les persones amb discapacitat.
En definitiva, demanem una resposta ràpida, efectiva i consensuada per no tornar a viure la mateixa situació que amb la crisi del 2008 i ser capaços d'atendre a les persones que ho necessitin en un moment tan crític.