ECOM segueix la capacitació i l’empoderament de les persones amb discapacitat física en el dret a l’habitatge i el dret a viure a la comunitat, ara adaptada a l’escenari COVID-19
Ho farà a través d’un cicle de webinars, seguint de manera virtual l’experiència duta a terme el 2019 de manera presencial a la ciutat de Barcelona
La COVID-19 ens ha obligat a reformular els tallers de capacitació i empoderament de les persones amb discapacitat física en el dret a l’habitatge i el dret a viure a la comunitat, que teníem previstos realitzar en diferents punts del territori català (Girona, Lleida i Tarragona), seguint l’experiència que vam dur a terme a la ciutat de Barcelona el 2019. Donada la situació de confinament a què ens veiem sotmesos encara i l’escenari incert dels propers mesos, ECOM hem reformulat la proposta a un format digital, que consistirà en la realització d’un cicle de webinars, que començaran el mes de juny i s’estendran fins al mes de desembre, i que ara tindran present, irremediablement, el nou escenari generat per la COVID-19. Avui dia, ja veiem que la crisi està portant a moltes persones a una situació de pobresa que en les persones en situació de vulnerabilitat, com pot ser el cas de les persones amb discapacitat física, ha comportat que no es pugui ni fer front a les despeses bàsiques. És per aquest motiu, que en la primera sessió volem contribuir a resoldre dubtes i preguntes entorn l'àmbit de l'habitatge.
L'objectiu general d'aquest cicle de webinars gira entorn de l'exercici dels drets reconeguts a l'article 19 de la Convenció Internacional sobre els Drets de les Persones amb Discapacitat. Per una banda, volem donar eines i apropar els recursos existents a les persones amb discapacitat física per empoderar-les i fer-les part activa en la construcció del seu propi projecte de vida independent en la comunitat. I, per altra banda, també volem que es tingui en compte la discapacitat en la defensa col·lectiva del dret a l'habitatge assequible i accessible. El canvi sobtat de format dels tallers, que ara han passat a ser seminaris en línea, creiem que ens obrirà l’oportunitat d’empoderar i informar sobre la nova realitat en matèria d’habitatge un major nombre de persones amb discapacitat física, i de diferents territoris.
En els posteriors webinars d’aquest cicle es tractaran temes com el ‘cohousing’ i el cooperativisme en cessió d’ús relacionat amb les cures, com a noves fórmules de tinença d’habitatge; l’assistència personal com a eina imprescindible per garantir el dret a viure a la comunitat; els serveis i les ajudes per a l’adaptació dels edificis i els interiors dels habitatges ;l’accessibilitat a les comunitats de veïns i els recursos sobre mediació; les adaptacions funcionals a les activitats de la vida quotidiana; i l’emergència de l’habitatge i la pobresa energètica. Tancarem el cicle amb una sessió on posarem en comú les estratègies d’ECOM i les aliances en la defensa del dret a l’habitatge, i compartirem les valoracions i la proposta de pla d’acció per a la promoció i la defensa del dret a l’habitatge accessible i assequible de manera participativa.
La inscripció als webinars és gratuïta i obligatòria, ja que es tracta de tallers en petit format i l’aforament és limitat.
Aquest cicle, que s’emmarca en el projecte “Acompanya’m”, compta amb el suport de la Generalitat de Catalunya, per part del Departament de Treball, Afers Socials i Famílies amb càrrec a l'assignació del 0,7% d'IRPF, que també cofinança el projecte Ciutat Viva de l'Ajuntament de Barcelona.