ECOM exigeix a la Generalitat de Catalunya mesures de protecció per a les persones amb discapacitat física davant la COVID-19 i suport a les entitats
Des dels inicis de la pandèmia, ECOM ha emès diverses comunicacions a la Generalitat de Catalunya per exigir-li Equips de Protecció Individual perquè els/les professionals puguin seguir prestant atenció a les persones amb discapacitat física amb les mesures de protecció adequades per evitar riscos de contagis, així com per demanar-li que prevegi mesures per minimitzar l'impacte econòmic de la pandèmia en les entitats
La manca de material de protecció i seguretat (mascaretes, guants, bates...) no està afectant només al sector sanitari, sinó que el Tercer Sector Social, dins d’ell el sector de la discapacitat, també està patint la manca d’aquest material, situació que ECOM està denunciant des de l’inici de la pandèmia, pel risc de contagi que això suposa tant per a les persones amb discapacitat física –un col·lectiu especialment vulnerable– com per als professionals que les atenen.
Com a representant de les entitats de persones amb discapacitat física de Catalunya, ECOM està des dels inicis de la pandèmia, fent pressió a la Generalitat de la Generalitat de Catalunya (a través de cartes a diferents departaments) per tal de exigir-los Equips de Protecció Individual per a les nostres entitats federades, així com per abastir el nostre Servei d’Assistència Personal. Hores d’ara, encara no ens han subministrat material; i tot el que hem pogut aconseguir ha estat gràcies a la solidaritat d’altres entitats i pel suport veïnal.
Aquesta denúncia es va poder escoltar el passat 20 de març en el Telenotícies vespres de TV3, en un reportatge que es feia ressò de la reclamació que La Taula d’Entitats Socials de Catalunya i La Confederació (entitats a les quals pertany ECOM, formant part de les seves Juntes Directives) van fer pública el passat 17 de març en un comunicat conjunt, on es denunciava la manca de material de protecció a les entitats del Tercer Sector Social en general. ECOM vam participar en aquest reportatge mostrant, a través d’entrevistes a una persona usuària i una assistent personal, amb quina precarietat i manca de seguretat estem treballant en el nostre Servei d’Assistència Personal, per la manca d’abastiment d’EPIs. El nostre president, Antonio Guillén, va fer declaracions denunciant aquesta situació i la manca de materials en les entitats.. Aquest és el reportatge. (minut 52)
Més enllà de la reclamació de material de protecció –que és la necessitat més urgent–, ECOM en les seves comunicacions adreçades a la Generalitat de Catalunya també està demanant que tinguin en compte l’impacte econòmic que aquesta pandèmia tindrà en les entitats de la discapacitat física, i que prevegin mesures per vetllar per la seva sostenibilitat, així com que es revisin certs protocols dels centres residencials per protegir al màxim les persones usuàries i els professionals que hi treballen.
D’altra banda, ECOM ha traslladat també a la Generalitat de Catalunya la seva preocupació arran de les darreres informacions aparegudes als mitjans de comunicació que fan referència a una possible aplicació, davant el col·lapse de les Unitats de Cures Intensives, de criteris per decidir qui té prioritat a l’hora de ser atès mèdicament, ja que els neguiteja que la discapacitat pugui ser un factor de discriminació. ECOM ha exigit que es tinguin en compte els mandats imperatius de drets humans de no discriminar ni tractar desigualment cap persona. En aquest sentit, el CERMI (Comitè Español de Representants de Persones amb Discapacitat) ha emès avui un comunicat, que ECOM subscrivim. Podeu llegir-lo aquí.
Més enllà de la reclamació de més protecció a les persones amb discapacitat física feta des d’ECOM, també el passat 20 de març, des de COCARMI, l’organització que agrupa les entitats representants de les diferents discapacitat a Catalunya (de la qual formem part, actualment assumint-ne la presidència) es va emetre un comunicat als mitjans de comunicació en què es denunciava també la manca de material de protecció així com es feien un seguit de propostes a la Generalitat de Catalunya per tal de protegir les persones amb discapacitat davant la pandèmia de la COVID-19, que subscrivim plenament.