ECOM serem present aquest cap de setmana a la Fira d’Economia Solidària de Catalunya

HO FEM AMB L’OBJECTIU D’APROPAR A L’ÀMBIT DE L’ECONOMIA SOCIAL LA REALITAT DE LES PERSONES AMB DISCAPACITAT FÍSICA I, MÉS EN CONCRET, LA DE LES DONES.
EN EL MARC DE LA FIRÀ PRESENTAREM EL PROJECTE “DONA, ALÇA EL VOL!”, QUE TÉ PER OBJECTIU VISIBILITZAR LA DOBLE DISCRIMINACIÓ QUE AFECTA LA DONA AMB DISCAPACITAT AIXÍ COM PROMOURE EL SEU APODERAMENT I LA SEVA INCLUSIÓ LABORAL.
Aquest dissabte i diumenge, 26 i 27 d’octubre, ECOM tindrem per primer cop un estand informatiu a la Fira d’Economia Solidària de Catalunya. Serem presents en aquest escenari amb la voluntat de compartir experiències amb altres iniciatives de l’economia social i solidària, i amb l’objectiu de donar a conèixer la realitat de les persones amb discapacitat física, més en concret, la de les dones amb discapacitat, i reivindicar-ne el seu apoderament i la seva igualtat d’oportunitats, especialment en l’àmbit laboral. En el marc de la fira, farem la presentació del projecte Dona, alça el vol!, que té posat el focus en la dona amb discapacitat.
Les persones amb discapacitat són un dels col•lectius amb un majors indicadors d’exclusió social. El cas de les dones amb discapacitat és especialment greu, ja que tenen un doble factor de discriminació: se les discrimina per raó discapacitat però també per raó de gènere. Una doble discriminació que, en molts casos, les dones amb discapacitat no perceben, ja que atribueixen qualsevol discriminació que pateixen al factor discapacitat, en no tenir interioritzat el rol de gènere i els factors d’exclusió social que aquest té.
Per general, les dones amb discapacitat tenen menors taxes d’escolarització, situacions de precarietat laboral i taxes d’ocupació menors, problemes d’accés a la vivenda, barreres per accedir a les noves tecnologies i un major aïllament social, entre altres realitats.
Coneixedora d’aquestes dificultats i amb l’objectiu d’actuar per fer-hi front, ECOM ha impulsat el projecte Dona, alça el vol! (que surt a la llum en el marc de la FESC), que té un doble objectiu: d’una banda, visibilitzar els múltiples discriminacions que pateixen les dones amb discapacitat, especialment a l’àmbit laboral; i, de l’altra, apoderar les dones amb discapacitat –tot fomentant la presa de consciència del rol de gènere– perquè esdevinguin agents de canvi i actuïn en primera persona per promoure els canvis socials necessaris per afavorir la seva inclusió social en igualtat d’oportunitats. Un projecte protagonitzat per quatre dones amb discapacitat, que partien d’una situació d’atur, que són alhora beneficiàries directes del projecte i executores d’aquest.
ECOM ha considerat la Fira d’Economia Solidària de Catalunya (FESC) un escenari adient per a la presentació d’aquest projecte donat que l’economia social i solidària pretén jugar, amb la perspectiva de gènere integrada, un paper preponderant en la construcció d’un nou model socioeconòmic, marcat per valors com l’equitat, la solidaritat, la sostenibilitat, la participació, la inclusió i el compromís amb la comunitat. Valors que com a ECOM compartim i tractem de fomentar en la societat.
Sent també un dels objectius del projecte el foment de l’ocupació de les dones amb discapacitat i un dels reptes de l’economia social i solidària crear ocupació, la FESC –i més en concret el sector de l’economia social– esdevé a més un escenari interessant per a conscienciar sobre el potencial de les dones amb discapacitat i un nou sector on tractar d’afavorir la seva ocupació laboral.