15 persones amb discapacitat s’han capacitat digitalment gràcies al projecte Emple@TIC, a Tarragona
Durant el 2018, 15 persones amb discapacitat en situació de recerca de feina, usuàries del Servei d’Inclusió Laboral d’ECOM a Tarragona, han participat en el projecte Emple@TIC -subvencionat per l’Ajuntament de Tarragona-, que tenia per objectiu la capacitació de persones amb discapacitat per a l’ús efectiu de les eines tecnològiques per tal de poder exercir els seus drets en igualtat de condicions que els seus conciutadans i accedir al mercat de treball ordinari.
A través d’aquest projecte, ECOM hem ofert a persones amb discapacitat una sèrie de tallers adreçats a disminuir la bretxa digital distribuïts en dos blocs temàtics: 1) eines bàsiques per les ciutats intel•ligents i 2) intercanvi intergeneracional.
Els i les destinataris/es directes del servei han estat 15 persones en edat laboral amb el reconeixement legal com a persones amb discapacitat física, sensorial auditiva o pluridiscapacitat, que inclou alguna d’aquestes dues categories, i residents a la ciutat de Tarragona.
S’ha prioritzat el perfil de persones majors de 45 anys (col•lectiu amb un alt risc d’exclusió social) on l’escletxa digital és més evident, joves que malgrat ser nadius digitals solen tenir dificultats per gestionar la reputació digital, i dones per tal de prendre un paper actiu en la societat vetllant per l'exercici dels seus drets. Així, de les 15 persones beneficiàries 6 han estat dones i 9 homes. Segmentades per edat, 1 era menor de 30 anys, 6 tenien entre 30 i 44, i 8 eren majors de 45 anys. A més, el 53,3% dels i les participants tenen una formació reglada equivalent o inferior a l’ESO.
Des dels diferents tallers s’ha fomentat el desenvolupament de les competències de base i transversals, amb especial incidència del treball en equip, la comunicació, la disposició a l’aprenentatge, la creativitat i innovació i la identificació i valoració de les pròpies capacitats. S’han promogut, doncs, valors essencials per una societat democràtica i participativa com ara el respecte, la dignitat, la responsabilitat i la tolerància. Així, la capacitació digital s’entén com un procés d’alliberament personal i social que capacita a les persones per intervenir i transformar la realitat que l’envolta.