ECOM commemora els seus 25 anys obrint camí a la inclusió de les persones amb discapacitat al mercat laboral
Un total de 23.573 persones ateses, més de 20.300 ofertes de feina gestionades, 15.300 contractes de treball aconseguits per a persones amb discapacitat, més de 9.250 empreses col·laboradores. Són les xifres que resumeixen els 25 anys d’activitat dels Serveis d’Inclusió Laboral d’ECOM, l’organització referent a Catalunya de les persones amb discapacitat física.
ECOM va donar el tret de sortida al 25è aniversari de la posada en marxa del seu primer Servei a Sabadell amb un acte de reconeixement a les empreses col·laboradores que va tenir el suport de la Diputació de Barcelona i la Fundació Bancària La Caixa. El dimarts, 19 de desembre al vespre, sota el lema ‘Esborrem barreres. Creem Oportunitats’, ECOM va reunir a l’Hotel SB Glow de Barcelona –cadena hotelera que també col·labora amb l’entitat- representants d’algunes de les empreses que han col·laborat amb el SIL d’ECOM; representants d’algunes de les administracions públiques que també donen suport al servei (Josep Vidal, director general d’Economia Social, Tercer Sector, Cooperatives i Autoempresa de la Generalitat de Catalunya; Álvaro Porro, del Comissionat d’Economia Social, Desenvolupament Local i Consum de l’Ajuntament de Barcelona, i Filo Cañete, 2a tinenta d’alcaldia de l’Ajuntament de Sant Adrià del Besòs) i el director del departament d’integració sociolaboral de la Fundació La Caixa, Jaume Farré, amb qui els SIL d’ECOM col·laboren fa anys a través del programa INCORPORA. Van col·laborar en l'acte, també, el grup de dansa Liant la Troca, que va oferir un espectacle, el càtering Palau i Konexiona marketing services.
La feina, pilar fonamental per a la inclusió social
Els Serveis d’Integració Laboral són un dels primers serveis que va posar en marxa la Federació ECOM l’any 1992, quan va obrir un primer punt d’actuació a Sabadell, amb l’objectiu d’afavorir la inserció de les persones amb discapacitat en el mercat de treball i alhora la seva inclusió a la societat. D’aquell primer Servei d’Integració Laboral de Persones amb Disminució Física (SSILF), es va passar als Serveis d’Integració Laboral fins a l’actual Servei d’Inclusió Laboral; una terminologia que, en la seva evolució, denota els canvis d’enfocament del propi col·lectiu i, per descomptat, de l’entitat.
La feina és un eix fonamental per avançar en el procés de normalització i la inclusió social del col·lectiu, així com perquè les persones puguin plantejar-se projectes de vida independent. Tenir feina proporciona a les persones independència econòmica; els ajuda a potenciar les relacions socials; esdevenen ciutadania de ple dret. Els resultats del SIL d’ECOM, doncs, es poden mesurar de forma quantitativa però també, i sobretot, a nivell de qualitat de vida; han posat les persones amb discapacitat en una situació d’ocupabilitat molt millor de la que tenien abans.
L’evolució de la inserció laboral
Les xifres d’inserció aconseguides pels SIL són fruit d’un treball continuat de lluita contra la baixa formació de les persones -per la discriminació que sovint viuen en l’etapa escolar-; per superar l’elevat nivell de sobreprotecció familiar, que moltes vegades limita el desenvolupament de l’autonomia personal; contra la mirada negativa d’una part de l’empresariat contractant; contra la dificultat per accedir a fonts de finançament per fomentar l’auto empresa...
El problema per a l'accés d'aquestes persones al mercat laboral no és únicament econòmic. Prevalen factors com ara els prejudicis socials, el desconeixement de la discapacitat o la desconfiança. Per això, a més d’aconseguir contractes laborals, els SIL i ECOM treballen la sensibilització en el món empresarial i laboral. En aquest sentit, la col·laboració amb les empreses, que és imprescindible, és també àmplia i flexible, i aquestes poden contribuir a la igualtat d’oportunitats i la inclusió tot realitzant accions de sensibilització o formant les seves plantilles en atenció a la diversitat o altres aspectes.
Encara queda camí per fer
A Catalunya gairebé 530.000 persones tenen legalment reconeguda una discapacitat, segons dades de l’UGT del 2017; representen el 7% del conjunt de la població catalana i el 5,7% de la població total en edat de treballar. Les persones amb discapacitat, però, tenen una escassa participació en el mercat de treball: la taxa d’ocupació per a aquest col·lectiu va ser del 23,4% davant del 60,9% que va presentar la població sense discapacitat, i només representa el 0,46% del total de la contractació a Catalunya. El de la discapacitat és un dels col·lectius que, inclús en èpoques de bonança econòmica, sol patir més dificultats d’accés al mercat laboral i una situació de desavantatge, especialment en el casos de discapacitat més severa.
Així mateix, si bé és cert que hi ha una llei que obliga les empreses de més de 50 treballadors a contractar un 2% de la seva plantilla de persones amb discapacitat –o bé dur a terme mesures alternatives-, moltes no l’acompleixen. És per això que des d’ECOM es demana a l’administració implementar mesures per fer efectiu aquest compliment i s’agraeix i es reconeix de forma pública i expressa les empreses que sí que ho fan (moltes sense tenir-ne l’obligació) i vol visibilitzar el seu exemple perquè altres el segueixin. També es continua demanant augmentar els recursos per fomentar l’ocupabilitat de les persones amb discapacitat i, concretament, pel que fa als Serveis d’Inclusió Laboral, que es considerin serveis especialitzats de la cartera de serveis i que es financin a través de concertació per garantir l’estabilitat de les entitats gestores.