Actualitzades al nou Codi d’Accessibilitat de Catalunya les Guies d’ECOM de recomanacions per defensar el dret a fer accessibles els espais comunitaris dels edificis

La primera edició d’aquestes guies la vam publicar el 2020 

Arrel de l’aprovació del nou Codi d’Accessibilitat de Catalunya a finals de 2023 i la seva entrada en vigor, ECOM hem actualitzat les Guies de recomanacions per defensar el dret a fer accessibles els espais comunitaris dels edificis, que havíem publicat el 2020, actualitzant els seus continguts amb les novetats que el nou Codi ha introduït en relació a aquesta qüestió.  

Aquestes guies editades per ECOM el 2020, i actualitzades ara amb les novetats del nou Codi d’Accessibilitat, recullen el procés que han de seguir les persones per fer accessible els espais comunitaris dels edificis d’habitatges i eliminar les barreres arquitectòniques, així com els canals de denúncia a seguir en el cas de trobar-se amb dificultats a la seva comunitat de veïns.  

 

Les novetats en relació al nou Codi d’Accessibilitat 

 

El nou Codi d’Accessibilitat era una normativa molt esperada ja que regula molts àmbits com ara l’espai públic, el transport, l’edificació i l’habitatge..., i per què introdueix moltes novetats i obligacions adreçades a la millora de l’accessibilitat universal. Una d’aquestes novetats és el desenvolupament de les obligacions de les comunitats de propietaris, o del propietari únic en cas de propietat vertical, davant la sol·licitud d’obres d’accessibilitat als espais comuns de l’edifici d’habitatges.  

Malgrat que la llei empara a les persones amb discapacitat, encara avui aquest dret no sempre es fa efectiu i encara ens arriben casos de conflictes veïnals. Tal com van exposar fa uns mesos en el webinar sobre les “Novetats del Codi d’Accessibilitat de Catalunya en relació amb l’accessibilitat als espais comuns de l’edifici d’habitatges”, que vam fer el passat 11 de juliol i que està disponible al nostre canal de YouTube, el nou text normatiu desenvolupa els procediments i terminis des de la sol·licitud fins a l’execució de les obres, introduint novetats, que ajudaran a evitar casos com els que hem acompanyat des d’ECOM on la comunitat de veïns o propietari únic (propietat vertical) ha trigat fins a 3 anys en donar resposta a les persones amb discapacitat que havien sol·licitat fer actuacions.  

Ara, en el nou Codi d’Accessibilitat, davant la sol·licitud d’un veí de poder dur a terme obres d’accessibilitat als espais comuns per millorar-ne l’accessibilitat, els terminis són molt clars. En el cas d’una comunitat de veïns, el termini per respondre és de  fins a 4 mesos, en el cas d’obres menors, i fins a 6 quan siguin obres majors. I en el cas de propietats verticals, fins a 2 mesos en obres menors i 4 mesos en obres majors.  

Una altra novetat també és que s’introdueix un concepte de proporcionalitat econòmica de les actuacions a fer. En el cas de les comunitats de veïns, per exemple, s’introdueix una relació entre el cost de les obres d’accessibilitat a executar i les càrregues mensuals dels habitatges per fer front a aquesta obra en una període de 2 anys. És a dir que, davant una demanda d’una persona propietària de dur a terme obres d’accessibilitat, cal valorar el cost de les obres que s’haurien d’executar i calcular les càrregues mensuals a què haurien de fer front cadascun dels habitatges en un període de 2 anys. I d’acord a aquests càlculs, el codi estableix, amb un percentatge, quin seria el topall a assumir per cada habitatge. Si se supera aquest topall, la comunitat de veïns podria negar-se a executar l’obra. Davant un escenari així, el codi estableix també altres possibilitats per facilitar que l’obra pugui ser executada, com és el fet de demanar ajuts de rehabilitació i /o que la persona que sol·licita l’obra pugui assumir una part del cost perquè no s’arribi a superar el topall per habitatge que fixa el codi. 

En el cas de propietats verticals (on tots els habitatges són d’un mateix propietari), s’estableix una relació entre el cost de les obres i el rendiment anual de l’immoble (a més que es té en compte la durada del lloguer).  

En aquest punt, ECOM pararem atenció i en farem seguiment perquè queda condicionat a una qüestió purament econòmica el fet que es puguin dur a terme les obres d’accessibilitat i que la persona amb discapacitat pugui o no sortir de la seva llar. Per tal que aquesta mesura no sigui discriminatòria cap a les persones amb discapacitat i majors de 70 anys serien necessàries polítiques públiques com ara ajuts de rehabilitació plurianuals, l’aplicació de lleis com la d’arrendaments urbans..., i altres qüestions sobre les quals farem incidència.  

 

3 guies disponibles, en funció de la tipologia de tinença de l’habitatge 

 

Les guies d’ECOM de recomanacions per defensar el dret a fer accessibles els espais comunitaris dels edificis són tres, una per cada tipologia de tinença de l’habitatge, doncs les condicions són diferents en cada cas. Les tres tipologies de tinença contemplades són: quan la persona és propietària de l’habitatge, quan la persona és llogatera o quan la persona és llogatera en propietat vertical (és a dir, quan tots els habitatges són d’una mateixa propietària).  

Totes tres publicacions recullen aspectes generals que s’han de tenir en compte, com per exemple en quins supòsits la comunitat de veïns està obligada a corregir els problemes d’accessibilitat, quins drets tenen les persones amb discapacitat física i/o orgànica o quina llei empara al col·lectiu o quins criteris justifiquen si una obra d’accessibilitat és o no proporcionada. A més, un altre dels aspectes que es detalla en les guies també és com actuar quan entre les parts implicades no hi ha un acord sobre la realització de les obres o com presentar una denúncia per infracció de les normes d’accessibilitat, entre altres. 

Aquestes guies les vam publicar arrel de l’alt nombre de consultes que ECOM rebíem de persones amb discapacitat física i/o orgànica en relació a aquesta problemàtica de poder realitzar obres per poder fer accessibles els espais comuns dels habitatges. Les guies pretenen esdevenir un suport per a elles per tal que puguin defensar el dret a l’accessibilitat a l’habitatge, una qüestió que és vital per a una vida autònoma i independent

 

El dret a l’habitatge, el tercer dret més vulnerat detectat a l’informe RADAR ECOM durant el 2023 

 

Segons l’Informe Radar ECOM 2023, publicat el passat mes de juliol, un 20% de les consultes que vam rebre van ser entorn del dret a l’habitatge i d’aquestes, un 47% van tenir a veure amb problemes d’accessibilitat als edificis d’habitatges. Concretament, es tractava de consultes que tenien a veure amb el procés per dur a terme millores d’accessibilitat en els espais comunitaris dels edificis on viuen les persones amb discapacitat física i/o orgànica o amb mobilitat reduïda. 

Davant d’aquesta situació de vulneració pel dret a l’habitatge que ha anat creixent els darrers anys i l’entrada en vigor del Codi d’Accessibilitat de Catalunya que introdueix novetats en els processos per a demanar aquestes actuacions, des d’ECOM hem actualitzat aquestes tres publicacions que esperem que ajudin a les persones amb mobilitat reduïda a comprendre fàcilment el procés per fer accessible els espais comunitaris dels habitatges. 

Accés a les guies en format digital