ECOM elabora un document tècnic amb propostes i solucions per crear espais de joc accessible
Per tal de seguir defensant el dret al joc i promoure la inclusió de tota la infància, ECOM ha creat el document tècnic ‘Propostes per crear Espais de Joc Accessibles’.
Malgrat que el joc és un dret fonamental reconegut internacionalment, molts infants amb discapacitat es troben exclosos d'aquesta experiència a causa de la manca d'accessibilitat en els entorns jugables. ECOM, organització líder en la promoció de la inclusió i els drets de les persones amb discapacitat física i/o orgànica, presenta un document tècnic pioner que ofereix propostes i solucions per crear espais de joc accessibles a Catalunya.
El document posa de manifest que, tot i l'existència de lleis que regulen les zones de joc accessibles, sovint es troben barreres que limiten la seva efectivitat. Per exemple, alguns elements de joc accessible s'instal·len en llocs de difícil accés. Amb aquesta realitat com a base, el document presenta solucions que compleixen amb la normativa vigent i, fins i tot, van més enllà. Aquestes propostes sorgeixen de l'experiència directa de persones amb discapacitat i els seus entorns de cures, assegurant que es tinguin en compte les diverses necessitats que puguin tenir.
El principal objectiu d'aquest document és sensibilitzar sobre el dret al joc, tal com es reconeix a la Convenció sobre els Drets de l’Infant, i defensar la igualtat d'oportunitats de la infància de participar en activitats recreatives, culturals i de lleure. La iniciativa, destaca la importància de la creació d'entorns lúdics que siguin accessibles i inclusius per a tota la infància a Catalunya. A més, serveix com a eina pràctica tant per a la població com per a les administracions, proporcionant orientació i recursos per a la creació d'espais de joc accessibles i inclusius.
ECOM té clar que vol tractar l’accessibilitat com una eina de caràcter tècnic i la inclusió com a objectiu a assolir en la planificació i el desenvolupament d'espais de joc. Per això, una de les característiques d'aquest document és la seva consideració pel Nou Codi d'Accessibilitat de Catalunya, vigent des d’aquest març, amb la motivació d’assegurar que els espais de joc tinguin en compte els estàndards més actuals en termes d'accessibilitat. A més, és notable destacar que aquest document ha estat elaborat amb la col·laboració especial de diverses dones al llarg dels anys, en projectes com el Regenerem, evidenciant un compromís amb la diversitat i la igualtat de gènere en la seva creació i implementació.
El document 'Propostes per crear Espais de Joc Accessibles' està editat en Lectura Fàcil i es pot consultar en català i en castellà.
L’èxit del Regenerem – ECOMobilitza't
El projecte Regenerem d'ECOM, subvencionat per l’IRPF català i del qual va sorgir aquest document tècnic, va experimentar durant l'any 2023 una fusió amb el projecte també d'ECOM ECOMobilitza’t, subvencionat per l'Ajuntament de Barcelona. Basant-se en la identificació de necessitats obtingudes a partir de consultes i activitats executades en edicions anteriors dels dos projectes, va decidir centrar-se en dos dels cinc entorns de la vida quotidiana de les persones: l'entorn sostenible i connectat i l'entorn jugable i coeducador.
Relacionat amb l’entorn jugable i coeducador es van respondre 11 consultes de la ciutadania sobre parcs infantils i amb el grup motor de dones i mares, que ja existia d’anys anteriors, es va elaborar el document participatiu i col·laboratiu: "Propostes per la creació d'espais de Joc Accessibles".
Així mateix, en relació amb l’entorn sostenible i connectat, es van abordar 60 consultes relacionades amb la mobilitat, amb la creació de grups de treball i capacitacions per millorar l'accessibilitat al transport públic, amb especial atenció a les zones rurals. Aquesta, va incloure l'elaboració de recursos com un mapatge d'agents implicats i un document sobre l'accessibilitat al Bus Interurbà de Catalunya.
El projecte va tenir una presència activa en diversos fòrums i debats relacionats amb la mobilitat i la sostenibilitat a Barcelona i Catalunya, així com en la promoció de la inclusió en esdeveniments com la Kidical Mass.