‘La infradenúncia, una problemàtica que invisibilitza les vulneracions’ nou debat virtual del cicle Els Drets a Debat d’ECOM
En el marc de la commemoració del Dia Internacional dels Drets Humans, que se celebra el 10 de desembre, ECOM organitza un nou debat virtual sobre els drets humans en relació a les persones amb discapacitat física i/o orgànica dintre del cicle Els Drets a Debat titulat ‘La infradenúncia, una problemàtica que invisibilitza les vulneracions’. Aquest serà a través de la plataforma Zoom, tindrà lloc el dia 15 de desembre a les 17:00 hores i serà obert a l’àmbit estatal.
En aquesta ocasió, la sessió comptarà amb les intervencions de la Núria Aparicio, activista, jurista i integrant de la Junta de l’Associació SOLCOM, per la solidaritat comunitària de les persones amb diversitat funcional i la inclusió social, i l’Albert Fages, director de l’Oficina per la No Discriminació (OND) de l’Ajuntament de Barcelona. La benvinguda serà a càrrec de l’Albert Carbonell, president d’ECOM i responsable d’entitats i drets de la Junta directiva, també ens acompanyarà per a la inauguració institucional la Gina Cortés de l’Oficina d’Igualtat de Tracte i No-discriminació de la Generalitat de Catalunya, i la moderadora de la sessió serà la Carme Garrido, psicoterapeuta, presidenta de la Associació Entretots i secretària d’ECOM, referent de Dona i igualtat de la Junta directiva.
La sessió tindrà subtitulació en directe i la inscripció és gratuïta i obligatòria a través d’aquest qüestionari.
Per què ens costa tant denunciar?
Segons l'informe RadarECOM2021, l’informe que recull i analitza les vulneracions de drets que han patit les persones amb discapacitat física i/o orgànica que va atendre ECOM durant el 2021, el 55,1% de les persones amb discapacitat física i/o orgànica no van denunciar la situació de discriminació rebuda. El 45,2% d’aquestes van manifestar que no ho van fer perquè no servia per a res, el 29,8% perquè el procés de denúncia era complicat, el 8,9% per evitar molèsties, el 6,5% per falta de temps, el 5,6% per por i el 4% perquè no tenia importància.
La no denúncia de les situacions de discriminació i de les vulneracions de drets suposa una trava per poder identificar la totalitat de persones amb discapacitat que no veuen reconeguts els seus drets, així com determinar els llocs on es produeixen aquestes vulneracions i quins són els agents vulneradors principals. Sense la denúncia és molt difícil visibilitzar i conscienciar sobre les vulneracions que pateixen les persones amb discapacitat i establir polítiques preventives que permetin fer front a les vulneracions i discriminacions per motius de discapacitat.
El cicle #ElsDretsADebat
El cicle Els Drets a Debat, iniciativa que va impulsar ECOM l’any 2019, té l’objectiu de promoure periòdicament debats participatius al voltant dels drets de les persones amb discapacitat, especialment aquells que s’estan vulnerant, per tal de cercar solucions conjuntes que afavoreixin un exercici efectiu dels drets reconeguts.
Aquest espai té la voluntat de periòdicament organitzar debats participatius, en petit format i amb la participació de dues persones expertes o coneixedores de les matèries per reflexionar sobre els drets de les persones amb discapacitat física i/o orgànica, especialment aquells que malgrat estar reconeguts són vulnerats i no es poden exercir en igualtat de condicions. La finalitat és reflexionar i pensar conjuntament possibles solucions i mesures, així com promoure la implicació real de tots els agents implicats, per a què aquests drets es puguin arribar a fer efectius i les persones amb discapacitat física puguin viure dins la comunitat en igualtat de condicions i oportunitats a la resta de la ciutadania, tal com estableix la Convenció dels Drets de les Persones amb Discapacitat de l’ONU.