ECOM posem en marxa un Punt de Voluntariat especialitzat en diversitat i discapacitat
Després de nou anys impulsant i gestionant un equip de voluntariat inclusiu en el sí de la nostra pròpia entitat, i promovent la incorporació en aquest, entre altres persones, de persones amb discapacitat, ara ECOM volem aprofitar aquesta experiència adquirida per anar més enllà i poder també promoure la incorporació en igualtat d’oportunitats i condicions de persones amb discapacitat en els equips de voluntariat d’altres entitats, i fomentar així la diversitat d’aquests i que la diferència sigui entesa com un valor.
Per això hem creat un Punt de Voluntariat especialitzat en diversitat i discapacitat, que porta per nom InDret, que, d’una banda, està al servei de les persones amb discapacitat que vulguin fer voluntariat, per oferir-les propostes de voluntariat adaptades a les seves necessitats i interessos, i acompanyar-les perquè la seva incorporació en un equip de voluntariat sigui possible; i, per l’altra, al servei d’aquelles entitats que vulguin apostar per un voluntariat inclusiu (tant aquelles que ja tenen un equip de voluntariat com aquelles que vulguin impulsar-ne un de nou), oferint-les formació sobre la gestió de la diversitat i conscienciant-les de la riquesa de la diversitat.
Des d’aquest Punt de Voluntariat inclusiu ECOM volem treballar també per despertar l’interès de la societat per fer voluntariat en entitats de l’àmbit de la discapacitat per contribuir a sumar actius que treballin per millorar la inclusió a la societat de les persones amb discapacitat i alhora per a l’enfortiment del sector. Així mateix, des de l’InDret ens posem també al servei de les empreses per, si ho volen, poder canalitzar el seu voluntariat corporatiu també cap a entitats de l’àmbit de la discapacitat.
El model de voluntariat inclusiu d’ECOM es fonamenta en dos elements clau: la inclusió i els drets. Des de la visió que a la nostra societat tothom té els mateixos drets, i que tothom –independentment de les seves característiques- ha de tenir el mateix dret i les mateixes oportunitats per poder fer voluntariat. I des de la concepció que el voluntariat és una eina per avançar en la inclusió social de les persones amb risc d’exclusió, com és el cas de les persones amb discapacitat, ja que promovent la seva implicació activa i la seva participació a la comunitat es contribueix al seu empoderament i alhora a trencar els prejudicis que la societat encara té vers aquestes persones, que és la clau per avançar en la inclusió.
ECOM considerem que en l’àmbit de la discapacitat encara queda molt camí per fer perquè segueix havent-hi molts prejudicis i les persones amb discapacitat se segueixen veient encara com a subjectes passius del voluntariat (és a dir, només com a possibles receptores d’aquest) i no com a persones que poden oferir el seu temps i el seu coneixement a la societat i contribuir a la transformació social per una societat més equitativa, justa i inclusiva per a tothom.
El Punt d’atenció per a un Voluntariat inclusiu d’ECOM estarà ubicat a la seu central d’ECOM a Barcelona ciutat (Gran Via de les Corts Catalanes, 562, pral. 2a) però tindrà àmbit d’actuació a tota Catalunya. Si hi voleu contactar escriviu a voluntariat@ecom.cat.