ECOM publiquem una sèrie de guies pràctiques per reforçar els valors de l’Economia Social i Solidària en el dia a dia de les entitats
Les organitzacions del Tercer Sector Social que treballem amb persones amb discapacitat també som part de l’Economia Social i Solidària (ESS), tot i que moltes vegades no ens sentim identificades, ni la societat ens identifica, amb aquest moviment. Per això, des d’ECOM llancem una sèrie de guies pràctiques sota el lema “SomiFemESS”, per tal d’ajudar a les nostres entitats federades a treballar aquesta identificació, així com per promoure que la societat també ens hi identifiqui.
Davant la manca de sentiment de pertinença a l’ESS que tenen moltes de les fundacions i associacions que formen part de la nostra federació, ECOM hem publicat una sèrie de guies pràctiques per ajudar-les a aterrar els valors de l’Economia Social i Solidària en el dia a dia, uns valors que són compartits amb el Tercer Sector Social i amb la resta d’agents que formen part de l’ESS.
L’Economia Social i Solidària està formada per totes aquelles iniciatives socioeconòmiques, formals o informals o col·lectives que prioritzen les necessitats de les persones per sobre del lucre. A més, aquestes iniciatives també comparteixen principis com la independència respecte als poders públics, l’equitat, la solidaritat, la sostenibilitat, la participació, la inclusió i el compromís amb la comunitat, principis que també són promotors del canvi social.
En aquest sentit, tot i que la Federació ECOM agrupa associacions i fundacions del Tercer Sector Social, que ja formen part de l’Economia Social i Solidària, de vegades les entitats encara no se senten identificades amb aquests conceptes i no són plenament conscients de com aterrar aquests conceptes a la realitat de les organitzacions en el dia a dia. És per això que, ECOM hem decidit llançar aquestes guies per reflexionar entorn l’ESS i promoure aquest valor.
5 valors de l’ESS, 5 guies pràctiques
Cadascuna de les guies que hem publicat tracta un principi o un valor específic amb informació, eines i recursos, i referències a organitzacions de l’Economia Social i Solidària amb l’objectiu d’ajudar a les entitats a avançar en aquest àmbit així com alhora promoure el coneixement d’altres entitats de l’ESS. En concret, han estat cinc els valors triats i les guies publicades: compromís ambiental, governança democràtica, inclusió laboral, mercat social i finances ètiques i transparència. La voluntat d’ECOM és editar més endavant nous materials en relació a altres valors que també té l’ESS.
Així doncs en aquestes guies ens preguntem “Què és el consum responsable?”, “Què és la inclusió laboral?” o “Què és la governança democràtica?”, entre altres aspectes depenent de la temàtica de cada guia. En aquest sentit, l’objectiu és mostrar què poden aportar tant els membres implicats en les entitats, les mateixes entitats i la comunitat en general a l’ESS.
Aquests materials, tot i que estan elaborats per a les entitats federades, també poden servir a qualsevol organització que consideri que aquesta informació, eines i recursos poden contribuir a l’assoliment d’un Tercer Sector Social més fort i coherent amb els valors de l’ESS.
Projecte on s’emmarquen aquestes guies
Les guies formen part del projecte “Som ESS: reflexionem i promocionem els nostres valors”, que ha estat finançat pel Comissionat d’Economia Social, Desenvolupament local i Política Alimentària de l’Ajuntament de Barcelona, en el qual també s’han realitzat altres accions per a reflexionar i promoure els valors i principis de l’ESS entre les nostres entitats, donant visibilitat i enfortint el conjunt de l’ESS. En concret, durant el darrer any hem generat dos espais de reflexió i treball al voltant de la futura Llei de l’Economia Social, s’ha continuat participant en l’Estratègia de l’Economia Social i Solidària a Barcelona.
Presentació pública de les guies
La presentació d’aquestes guies, que s’ha celebrat avui dimecres 27 d’octubre, ha comptat amb el president d’ECOM, Antonio Guillén, dues persones referents en l’àmbit polític en referència a l’Economia Social i Solidària; el director general d’Economia Social i Solidària, el Tercer Sector i les Cooperatives, Josep Vidal, el Comissionat d’Economia Social, Desenvolupament local i Política Alimentària, Álvaro Porro. També ha participat el membre de Vector5 i elaborador dels continguts de les guies, Albert Huerta, i la responsable de l’Àrea de Suport a les Entitats d’ECOM, Montse Sans.
Descarrega’t les guies
Compromís ambiental. Guia pràctica per ser una entitat més sostenible
Governança democrática. Guia pràctica per ser una entitat més participativa
Inclusió laboral. Guia pràctica per ser una entitat més inclusiva
Mercat social i finances ètiques. Guia pràctica per ser una entitat amb un consum responsable
Transparència. Guia pràctica per ser una entitat més confiable
Enllaços d'interès
- Compromís ambiental. Guia pràctica per ser una entitat més sostenible
- Governança democràtica. Guia pràctica per ser una entitat més participativa
- Inclusió laboral. Guia pràctica per ser una entitat més inclusiva
- Mercat social i finances ètiques. Guia pràctica per ser una entitat amb un consum responsable
- Transparència. Guia pràctica per ser una entitat més confiable