ECOM publica una nova guia sobre les diverses tinences d’accés a l’habitatge, els tipus d’ajudes i les recomanacions en el procés de recerca
Dins el marc da tallers sobre assessorament en l’accés a l’habitatge, ECOM treu document informatiu per parlar del dret que tenen les persones amb discapacitat física i/o orgànica a accedir a un habitatge digne i a viure a la comunitat
L’habitatge, i per tant, la seva accessibilitat, són drets bàsics i fonamentals per a totes les persones, sigui quina sigui la seva condició. Alhora, en la mateixa línia, i així com marca la llei en l’àmbit autonòmic, estatal i europeu, la ciutadania té dret a viure de forma independent i a ser inclòs en la comunitat, amb les mateixes oportunitats. En aquesta guia de lectura fàcil, ECOM dona les eines en matèria d’habitatge i les múltiples tinences, i recomana als seus lectors les ajudes públiques que hi ha a l’abast.
Aquesta guia ha estat publicada en el marc formatiu sobre l’assessorament col·lectiu al dret a l’habitatge i a viure a la comunitat que ECOM ha impulsat des del passat mes de juliol fins a l’octubre, amb la intenció de posar en coneixement i reivindicar el dret inalienable que tenen les persones amb discapacitat física i/o orgànica a un habitatge accessible i assequible, i a viure en comunitat des d’una perspectiva feminista i diversa. Un cicle emmarcat sota el paraigua del projecte ‘Acompanya’m’, de la mà col·laboradora del Departament de drets Socials de la Generalitat de Catalunya.
Entre els apunts que fa menció el dossier s’hi destaquen els tipus del mercat privat (lloguer, compra, etc); del mercat públic (d’inclusió, d’acollida, protecciço oficial etc); i del mercat social (masoveria urbana, cooperativisme, etc). Així com les recomanacions i les passes pertinents per sol·licitar les demandes que més s'adeqüin a les necessitats de cada persona.
A més, la guia també fa un resum de les diverses ajudes públiques i els requisits que s’han de complir segons les bases establertes per cada oferta, i una breu síntesi de les normatives vigents en matèria d’habitatge.
Vivim en una societat diversa, i per tant, amb un assortiment de necessitats. Les persones amb discapacitat física i/or orgànica tenen dret a escollir on volen viure, i amb qui; a accedir als serveis d’assistència i suport per a la seva inclusió a la comunitat; i a disposar d’espais i serveis adaptats a les seves necessitats.