Les pacificacions, la mobilitat en bicicleta i les aliances entre entitats centren les activitats d'ECOM per la Setmana Europea de la Mobilitat del 2021
Per segon any consecutiu, amb motiu de la Setmana Europea de la Mobilitat, l’entitat organitzarà el cicle virtual “ECOMobilitza’t per uns pobles i unes ciutats més accessibles i sostenibles”, una iniciativa que englobarà webinars i tallers amb ponents expertes en l’àmbit de la mobilitat. El cicle se celebrarà del 21 de setembre al 5 d’octubre en horari de 17:30 a 19:30 hores.
ECOM, moviment associatiu que agrupa més d'un centenar d'entitats de persones amb discapacitat física i/o orgànica, se suma un any més a la celebració de la Setmana Europea de la Mobilitat Sostenible i Segura, que aquest any es portarà a terme sota el lema “Per la teva salut mou-te de forma sostenible”.
La Setmana Europea de la Mobilitat és una iniciativa que pretén promoure hàbits de mobilitat més sostenibles, segurs i saludables com són els desplaçaments a peu, en bicicleta o en transport públic. ECOM considera que l'accessibilitat està directament vinculada a la mobilitat sostenible i segura perquè una mobilitat dissenyada tenint en compte la diversitat de la ciutadania, l'edat, el gènere o la discapacitat, és una mobilitat més segura, justa i equitativa. A més, la manca, per exemple, d'accessibilitat al transport públic obliga a fer ús de vehicle privat, incrementant encara més les desigualtats.
És per tot això, que l’entitat impulsa la segona edició del projecte "ECOMobilitza’t per uns pobles i unes ciutats més accessibles i sostenibles!" , que compta amb el suport de l'Ajuntament de Barcelona i la Fundación ONCE, i s'emmarca també dins de les accions que desenvolupa el grup ECOM vinculats als Objectius de Desenvolupament Sostenible i l'Agenda 2030.
En aquesta ocasió, ECOM vol posar el focus sobre dos dels grans temes que han agafat més embranzida arrel de la pandèmia de la COVID: les actuacions fetes per pacificar el trànsit i donar més espai als i les vianants (amb iniciatives com les "superilles" o "Obrim Carrers", entre d’altres) i l'impuls de l'ús de la bicicleta i la seva infraestructura.
L’objectiu d’aquest cicle és crear un espai de coneixement obert i formar a les persones amb discapacitat per tal que siguin agents actius als seus territoris. En aquest sentit, s’analitzaran quins reptes i oportunitats suposa tenir en compte la diversitat humana i la mirada de gènere en ambdós temes, per la qual cosa s'ha organitzat un webinar de capacitació i un taller participatiu per cadascuna de les temàtiques. Un cop acabat el cicle, amb el resultat del treball desenvolupat a les dues sessions (el webinar de capacitació i el taller), ECOM desenvoluparà un seguit de materials d'accés obert perquè els pugui fer servir tothom (sota llicències creative commons), amb propostes de millora perquè les actuacions en aquests dos àmbits garanteixin l'accessibilitat i la igualtat d'oportunitats de les persones amb discapacitat física i/o orgànica.
Així doncs, el 21 de setembre comptarem amb la Sílvia Casorrán, adjunta a la Gerència de l'Arquitecte en Cap de l'Ajuntament de Barcelona, per valorar l’impacte de les pacificacions urbanes i l’impuls d’iniciatives com les "superilles" en la salut i la vida quotidiana de la ciutadania, i els reptes i oportunitats que suposen per millorar l’accessibilitat i incorporar la mirada feminista a l’entorn urbà. I el 23 de setembre, es desenvoluparà el taller on es compartiran problemàtiques i propostes de solució per millorar els projectes de pacificacions i illes de vianants (arreu del territori català) amb l’objectiu de garantir l’accessibilitat i la incorporació de la perspectiva de gènere.
Per altra banda, el 28 de setembre comptarem amb Ruth Lamas, responsable de l'Oficina Metropolitana de la Bicicleta i coordinadora tècnica de la Red de Ciudades por la Bicicleta, amb qui tractarem els reptes i les oportunitats que suposa tenir en compte la diversitat humana i les cures en les iniciatives de l’ús de la bicicleta com a mitja de transport sostenible, i com integrar les estructures ciclables a la xarxa urbana garantint l’accessibilitat.
Així mateix, el 30 de setembre es realitzarà el taller amb entitats i ciutadania, on es compartiran propostes i estratègies per promoure que les iniciatives de l’ús de la bicicleta com a mitjà de transport sostenible tinguin en compte la diversitat humana, com per exemple, amb la inclusió de les bicicletes adaptades, i les cures. Així com de quina manera es poden millorar les estructures ciclables per garantir l’accessibilitat universal als nostres municipis.
Tanmateix, ECOM vol continuar impulsant i enfortint les aliances, arreu del territori català, entre les entitats que treballen en la defensa de la mobilitat sostenible (transport públic, vianants, bicicleta, etc.), les entitats de persones amb discapacitat, el moviment veïnal i la ciutadania i altres agents socials. Amb aquest objectiu, l’entitat organitzarà el 5 d'octubre una primera trobada oberta on participaran com a panelistes a entitats de referència membres de diferents Consells de Mobilitat. Al llarg de la trobada, sota el nom de "ECOMobilitza’t: a la mobilitat sostenible i accessible sumem totes!", es convidarà a les entitats a compartir com s'organitzen a l'hora d'impulsar accions als diferents territoris, com incorporen la diversitat i la perspectiva de gènere, i de quina manera es pot promoure l'enxarxament i el treball conjunt perquè tothom pugui sumar de manera activa generant transformació des de les diferents demarcacions catalanes.
Totes les activitats seran online, de 17.30 h a 19.30 h, gratuïtes i amb inscripció prèvia a través d'aquest formulari. Els webinars de capacitació, en què participaran la Sílvia Casorrán i la Ruth Lamas, comptaran amb subtitulació en directe.