La discapacitat continua sent la tercera raó de discriminació a la ciutat de Barcelona, segons l'Informe de l’Observatori de les Discriminacions 2020
L'Observatori sobre les Discriminacions de Barcelona ha publicat un any més l'informe sobre les discriminacions a Barcelona, en què ECOM hem participat aportant dades sobre els casos de discriminació que atenem a l'entitat, per tercer any consecutiu. L'estudi, que es va presentar el passat dimarts 29 de juny, indica que la discapacitat continua sent la tercera raó de discriminació a la ciutat, amb un 10,8% dels casos de discriminació i, d'aquests, el 85% són per causa de discapacitat física.
"Vaig sortir a passejar amb la meva mare i ens va venir la policia a cridar-nos l'atenció perquè jo anava de bracet, agafada de la meva mare perquè no portava les muletes. Ens volien denunciar, ens volien posar una multa per no mantenir la distància de seguretat". Així relatava Maria Girbau, durant la presentació, una discriminació que havia viscut ella mateixa durant aquest temps de pandèmia per raó de discapacitat física. Es tracta d’un dels molts exemples amb els quals s'han trobat les persones amb discapacitat física i/o orgànica davant les restriccions i els protocols per gestionar la pandèmia de la Covid-19.
La responsable de l'Àrea de Defensa de Drets d'ECOM, Inma Gómez, constatava que "moltes persones no han sentit, com és el cas de les persones amb discapacitat física, que estiguessin incloses en els protocols de gestió de prevenció, ni aquestes mesures d'urgència que, per exemple, comentava la Maria".
Les dades recollides a l'Informe de l'Observatori de les Discriminacions a Barcelona 2020 ho confirmen. Segons el document, el 2020 les discriminacions per part de l'administració pública van augmentar 5,7% respecte a l'any anterior, fet que representa un 49% dels casos. A més, entre les situacions de discriminacions reportades a l'Observatori, hi ha hagut un 20% més de casos de discriminacions a l'espai públic, que han passat del 2% el 2019 al 22% el 2020.
L'informe destaca de les entitats, entre elles l'entitat ECOM en què estem especialitzats en la defensa dels drets de les persones amb discapacitat física, "s'ha denunciat la invisibilitat d'aquests col·lectius durant la pandèmia". A més, també es fa menció a una enquesta que es va dur a terme des d'ECOM a 212 persones usuàries dels serveis de l'entitat, en què el 87% de les persones participants consideraven que els protocols dissenyats per l'administració pública per tal de gestionar i combatre la Covid-19, "no han tingut en compte ni la realitat ni les necessitats de les persones amb discapacitat".
Aquesta enquesta també detalla que "el 74% creu que des de l'administració no s'han proporcionat mesures específiques per garantir el dret a l'autonomia personal de les persones amb discapacitat", explica l'informe. Moltes persones amb discapacitat necessiten el suport d'una tercera persona per dur a terme les activitats de la vida diària i, durant la pandèmia, alguns serveis d'assistència domiciliaria o personal han reduït les seves hores d'atenció. Tanmateix, les persones han passat més temps a casa, per la qual cosa l'informe denúncia que "des de l'Administració no s'hagin proporcionat mesures específiques per garantir-los el dret a l'autonomia personal".
A més, un 84% de les persones enquestades també consideren que "l'administració no ha proporcionat prou ajuts i prestacions per donar resposta a les necessitats generades per aquesta situació", tal com descriu l'informe. Segons un informe de la ciutat de Barcelona, el greuge econòmic comparatiu que pateixen les persones amb discapacitat suposa un sobreesforç econòmic d'entre 17.000 i 41.200 euros anuals per a les persones amb discapacitat i les seves famílies.
La publicació de l'Observatori també comenta "la manca de priorització dins els protocols de detecció de la Covid-19 i de vacunació" de les persones amb discapacitat. Les entitats del tercer sector han denunciat durant aquest temps que no s'hagi tingut en compte que les persones amb discapacitat són un col·lectiu de risc que, en molts casos, pateixen problemes de salut associats a la discapacitat i, a més, en alguns casos també tenen més risc de contagi perquè no poden mantenir la distància de seguretat.
Els reptes de futur davant d'aquestes discriminacions que encara se segueixen patint les persones a la ciutat de Barcelona són molts. Tanmateix, l'Inma Gómez assenyalava un dels reptes principals durant la presentació de l'informe: "identificar les discriminacions", perquè "les polítiques de prevenció només són possibles amb la identificació prèvia dels problemes i de les discriminacions".