En marxa la tercera edició del projecte ‘Dona, Alça el Vol’
Tres dones amb discapacitat s’han incorporat a ECOM per millorar el coneixement dels seus drets i capacitar-se i apoderar-se per esdevenir agents de canvi i poder conscienciar la societat i impulsar transformacions socials en benefici de les dones i les persones amb discapacitat en general, a través del seu activisme i participació en la comunitat. El projecte contempla també la contractació d’una tècnica d’igualtat, per tal de seguir incorporant i treballant la perspectiva de gènere a l’organització.
‘Dona, Alça el Vol’ és un projecte que ECOM vam impulsar per primer cop l’any el 2019 amb l’objectiu de promoure l’apoderament de les dones amb discapacitat física i/o orgànica i la visibilització de les múltiples violències que pateixen, especialment en la incorporació al mercat de treball. Ho fem capacitant, creant lideratge i apoderant cada any un grup reduït de dones amb discapacitat ajudant-les a esdevenir agents de canvi perquè, a partir de la seva experiència, el seu activisme i el seu exemple, puguin promoure i impulsar canvis en la visió i el comportament que la societat –incloses les mateixes persones amb discapacitat, homes i dones– té vers la dona amb discapacitat.
Aquest 2021 arribem ja a la tercera edició de ‘Dona, Alça el vol!’ i ja s’han incorporat a la nostra entitat les tres protagonistes del projecte d’aquest any. Enguany aquest projecte contempla també la contractació d’una tècnica d’igualtat, per tal de seguir treballant la incorporació de la perspectiva de gènere a l’entitat i als projectes que desenvolupem, i acompanyar el personal tècnic de l’entitat en la seva capacitació vers aquest vessant.
Tres dones amb discapacitat alçaran el vol gràcies a l’acompanyament personal i professional des d’ECOM
La Mireya, l’Esther i la Ylenia són les tres dones amb discapacitat física i/o orgànica que es beneficiaran d’aquest projecte i rebran formació i capacitació per millorar el seu desenvolupament personal i professional. Juntament amb elles, la Laura Martí Martorell també s’ha incorporat al projecte “Dona, Alça el Vol”, com a tècnica d’igualtat per treballar la perspectiva de gènere a l’entitat.
Cadascuna de les tres dones amb discapacitat que formen part d’aquest projecte tenen un perfil professional diferent, tanmateix comparteixen la seva lluita personal envers les injustícies i les discriminacions que han patit al llarg de la seva vida a causa de la discapacitat que tenen.
La Mireya Calduch Otón és una “lluitadora incansable”, tal com explica ella mateixa i afegeix que no només és això, sinó que també s’adapta al medi i és empàtica, sociable, reivindicativa i treballadora. La seva discapacitat sobrevinguda li ha fet “alçar el vol cap a nous horitzons” i afirma contundent que “els límits estan per superar-los".
L’Esther Lobatón García estudia psicologia i explica que li agrada el tracte amb les persones. A l'Esther, una dona que es defineix com a lluitadora, poc conformista, empàtica, divertida, molt positiva, extravertida, les situacions o coses injustes li donen força per seguir lluitant.
La Ylenia Caro Palomo és comunicòloga audiovisual, especialitzada en realització de televisió. Afirma que es considera a si mateixa “una persona perseverant amb ganes de canviar les coses” i afegeix que odia “les injustícies i les discriminacions pel simple fet de ser això: persones amb circumstàncies que no hem escollit”.
La tècnica de gènere que s’ha incorporat al projecte, la Laura Martí Martorell, és psicòloga social especialitzada en perspectiva de gènere i violència masclista. Explica que la seva motivació per endinsar-se en aquest projecte és causada per “la necessitat de treballar per un present i un futur feminista, especialment en aquells col·lectius en què més s’han vulnerat els drets, com és el cas de les dones amb discapacitat”.
Les tres dones amb discapacitat s’han incorporat en diferents oficines del Servei d’Inclusió Laboral que ECOM té arreu del territori i, d’aquesta manera, també s’ha intentat fomentar la conciliació laboral, ja que aquestes persones treballaran més a prop del seu domicili.
El projecte contempla una part personal de conscienciació de les múltiples discriminacions que pateixen les dones amb discapacitat; és a dir, les dones amb discapacitat pateixen discriminació per raó de discapacitat i gènere, però també es poden veure afectades per altres eixos de discriminació. En aquest sentit, un dels vessants del projecte és l’empoderament i la conscienciació sobre les discriminacions que pateixen les dones amb discapacitat. Un camí que han de recórrer la Mireya, l’Esther i la Ylenia dins d’aquest projecte.
A més, les tres dones que participen en el projecte comptaran durant els 12 mesos amb un acompanyament per a afavorir la seva inclusió al mercat de treball un cop finalitzi la seva vinculació al projecte i, si ho volen, podran incorporar-se com a persones usuàries del Servei d’Inclusió Laboral (SIL) per seguir amb el seu itinerari i projecte laboral amb el suport tècnic que necessitin.
Des d’ECOM també considerem que és rellevant el fet que un dels eixos de formació que es potenciarà és l’ús de les TIC, ja que cal reduir la bretxa digital i preveure l’analfabetisme digital, un objectiu que es perseguirà a través de la incorporació de les TIC com un espai més de participació, de presència, com a via de comunicació i suport a les activitats de vida diària.
La transformació social, clau en les accions de les agents de canvi
Les tres dones que han estat seleccionades, la Mireya, l’Esther i la Ylenia, no només seran les beneficiares del projecte, sinó també seran les executores –cosa que suposa una feina i un sou- i dins d’aquesta iniciativa hauran de dinamitzar activitats de sensibilització, donaran suport a les empreses i també dinamitzaran focus grups, entre altres activitats, per la qual cosa duran a terme una formació de tres mesos per preparar-se.
“Tenim ganes de canviar les coses, noves idees sobre com lluitar pels nostres drets i una perspectiva molt semblant sobre què volem que canviï en la societat i com volem que ho faci”, han manifestat les quatre dones participants del projecte d’enguany. I és que el coneixement, la conscienciació i l’empoderament sobre les discriminacions que pateixen com a dones amb discapacitat física i/o orgànica, podran ser utilitzats per transformar el seu entorn i, d’aquesta manera, que el seu entorn continuï canviant les persones del seu voltant. Es tracta, doncs, de generar una cadena de transformació social.
En aquest àmbit, també es duran a terme campanyes de comunicació i sensibilització en les quals, les mateixes dones amb discapacitat física i/o orgànica aplicaran el seu coneixement en primera persona, per fer visibles i denunciar les discriminacions múltiples que pateixen, després d’haver fet l’exercici de conscienciació i empoderament previ.
Aquest projecte ha estat finançat gràcies a la convocatòria de subvencions per a programes d'interès general a càrrec 0,7% de l'IRPF del Departament de Treball, Afers socials i Famílies.