Pensió No Contributiva per invalidesa

La pensió no contributiva per invalidesa pretén garantir a totes les persones en situació d’invalidesa degut a una discapacitat física, psíquica o sensorial, que no hagin cotitzat o que ho hagin fet de forma insuficient, la percepció d’una prestació econòmica de 14 mensualitats a l’any.

La quantia que es percep varia en cada cas, ja que depèn dels ingressos de la persona i de la seva unitat familiar. La persona que rep aquesta prestació se la considera pensionista, raó per la qual està exempta del copagament farmacèutic, adquireix els productes farmacèutics de forma gratuïta.

Requisits generals per beneficiar-se de la pensió no contributiva per invalidesa

  • A partir dels 18 anys i menys de 65 anys.

  • Residir en territori espanyol o haver-ho fet durant un període de cinc anys, dels quals dos han de ser consecutius i immediatament anteriors a la data de la sol·licitud. 

  • Tenir un grau de discapacitat igual o superior al 65%.

Requisits econòmics per beneficiar-se de la pensió no contributiva per invalidesa

  • La persona sol·licitant no pot disposar d'ingressos iguals o superiors a l'import anual (5.538,40 euros) de la pensió no contributiva.

  • Tampoc poden superar el límit de recursos establert les persones amb les quals convisqui la persona sol·licitant que tinguin un lligam per matrimoni (cònjuge) o consanguinitat fins el segon grau (pares, fills, germans, avis i néts).

Sol·licitud de la prestació de la pensió no contributiva per invalidesa

La sol·licitud es tramita al Departament de Drets Socials per una d’aquestes vies:

  • Per internet emplenant el formulari telemàtic a través del certificat digital o idCat Mòbil.

  • Presentant la sol·licitud (omplerta, impresa i signada) de forma presencial a les oficines competents, que són les que trobeu aquí. Tingueu en compte que, degut a la situació d’emergència sanitària provocada per la Covid-19, cal demanar cita prèvia per tal de presentar la sol·licitud de forma presencial. Podeu demanar-la aquí

És incompatible amb la prestació per fill a càrrec i amb la prestació d’orfandat. 

Trobeu els formularis i la documentació que s’ha d’aportar per tramitar la prestació aquí.