La Sindicatura de Greuges de Catalunya ha publicat una resolució sobre la garantia dels drets de les persones amb discapacitat en el marc de la pandèmia de la COVID-19

El Síndic de Greuges de Catalunya ha analitzat d’ofici la garantia dels drets de les persones amb discapacitat i les mesures preses per fer front a la pandèmia del coronavirus, i el passat 8 d’abril va publicar una resolució sobre la garantia dels drets de les persones amb discapacitats i les mesures preses per fer front la pandèmia provocada per la propagació de la COVID-19. La institució, en el marc de les seves competències, va presentar diferents recomanacions i mesures adreçades a totes les administracions i institucions.

En el marc de la seva resolució, el Síndic de Greuges suggeria a l’Administració de la Generalitat de Catalunya que dugui a terme les actuacions següents:

  1. Garantir que les persones amb discapacitat puguin accedir a informació clau per salvar la seva vida mitjançant estratègies de comunicació adaptades a les seves  capacitats.
  2. Consultar periòdicament les entitats de representació de les persones amb discapacitat sobre les seves necessitats i sobre la seva valoració, per assegurar-se que les polítiques i les mesures hi donen resposta.
  3. mplementar mesures per donar compliment a les recomanacions recollides per l'OMS en el document “Consideracions relatives a la discapacitat durant el brot de COVID-19”.
  4. arantir mesures de suport econòmic i financer per a les famílies que hagin de deixar de treballar per atendre les persones amb discapacitat i assegurar que aquest col·lectiu tingui mesures per afavorir una bona salut física i mental. 
  5. Dur a terme campanyes de sensibilització per garantir el dret de tots els infants, adolescents i adults amb discapacitat que presenten conductes disruptives, trastorns de conducta o trastorns de l'espectre autista (TEA) a circular per les vies públiques amb la persona cuidadora o acompanyant, seguint els protocols de distància i prevenció de contagi, lliures de ser increpats per la resta de la ciutadania. Ha posat de relleu que ho han de poder exercir lliurement i sense portar cap mena d'identificatiu. 

El Síndic es dirigia també específicament a diferents departaments de la Generalitat i a altres administracions, dient el següent:

Al Departament d’Educació, li recordava que en la situació actual, en què s’ha disposat el tancament dels centres educatius, els infants i adolescents amb discapacitat s’enfronten a més obstacles per accedir a una educació inclusiva i de qualitat, tot i que els centres estan implementant diferents estratègies d’ensenyament a distància i d’instrucció en línia amb el suport material tecnològic. En aquest cas, matisava, “l’alumnat amb discapacitats pot quedar exclòs del procés educatiu i de la represa telemàtica del curs escolar”, qüestió a la qual el Síndic ja havia fet referència en una resolució anterior, del 2 d’abril.  

Per evitar aquests efectes, el Síndic recomanava “garantir que l’educació i la instrucció en línia o a distància sigui dissenyada d'una manera accessible per als alumnes amb discapacitat sensorial i que s'aportin els suports educatius específics per a la inclusió educativa”. Així mateix, demanava que s’habilitessin recursos que permetin a l’alumnat amb discapacitat continuar la seva escolaritat des de casa, amb els suports necessaris en cada cas. “L’alumnat que no tingui accés a internet o que no el pugui  fer servir per raó de la seva discapacitat ha de disposar de materials i plans de suport i continuïtat educativa accessibles”, exposava. A més, també demanava que s’assegurés un suport específic per a les famílies o cuidadors que atenen l’alumnat i certificar l’acompanyament personalitzat, si convé amb caràcter diari, de l’alumnat amb discapacitat a través dels diferents canals disponibles. 

Al Departament de Treball, Afers Socials i Famílies i a les administracions locals competents en matèria de serveis d’atenció a les persones amb discapacitat, els recomanava que calia garantir suports assistencials a les llars en els casos en què els infants i adolescents necessitin una assistència més específica. Així mateix, com assegurar la continuïtat dels serveis que atenen el col·lectiu de les persones amb discapacitat i disposar d’estratègies i de recursos per continuar oferint els serveis que requereixin en cada cas. També els recordava que cal vetllar per donar resposta a les necessitats diàries de les persones amb discapacitat, i en cas que ho requereixin, incrementar i reforçar el funcionament dels dispositius de teleassistència domiciliària o desplaçament al domicili que siguin necessaris. 

El Síndic va cridar l’atenció també sobre la necessitat que les persones que presten assistència a les persones amb discapacitat disposin dels equips de protecció personal necessaris i demanava que s’activés un pla d'acció específic adreçat a identificar les necessitats concretes de cadascun dels centres residencials per a persones amb discapacitat a Catalunya en matèria de prevenció, protecció i seguiment de possibles malalts de la COVID-19, tant pel que fa a les persones residents com al personal treballador. També recomanava que es facilités a les entitats socials que desenvolupen serveis d'atenció a les persones l’accés immediat a proves de diagnòstic ràpides, amb l’objectiu de reforçar les plantilles i activar professionals que estan preventivament confinats. 

Quant al retorn voluntari al domicili de les persones que viuen en centres residencials, el Síndic considerava que únicament s’hauria de permetre en els casos en què s'hagi pogut dur a terme la respectiva prova diagnòstica de la COVID-19, amb resultat negatius i seguint les indicacions establertes a les instruccions de la Direcció General d'Autonomia personal i la discapacitat del Departament de Treball, Afers Socials i Famílies del 25 de març. En relació amb els infants i adolescents, el Síndic deia que era aconsellable traslladar-los amb la seva família, sempre que sigui possible, en la línia de les mesures adoptades recentment per la Direcció General d'Atenció a la Infància i l'Adolescència.

Davant la possibilitat que augmentin les situacions de negligència, maltractaments i abusos en situacions de confinament en centres residencials, el Síndic demanava que s’extremi el zel i s’intensifiquin els treballs dels serveis d'inspecció i les mesures de prevenció en totes les institucions d'atenció residencial de persones amb discapacitat. 

Així mateix, va demanar que s’adoptin mesures per evitar una situació de fallida dels centres especials de treball (CET) d’iniciativa social, que incorporen a la feina persones amb discapacitat amb especials dificultats d’inserció al mercat de treball. En cas que hagin de cessar la seva activitat de manera parcial o total en el marc d’un ERTO, caldria mantenir les subvencions salarials justificant altres despeses diferents de salaris. 

Al Departament de Salut, el Síndic li va recordar que les persones amb discapacitat tenen un risc més alt de contreure COVID-19 a causa de factors com possibles malalties associades o per causa dels obstacles per emprar algunes de les mesures bàsiques recomanades, com ara la higiene de mans o les mesures d’aïllament, entre d’altres. “Addicionalment, les polítiques d'aïllament social poden comportar, en el cas de les persones amb discapacitats psicosocials, amb discapacitat intel·lectual o amb malalties i vulnerabilitat neurobiològica, com ara les persones amb trastorn de l'espectre de l'autisme, o amb trastorns de conducta o quadres de conductes disruptives, quadres de crisi, ansietat o depressió, o els pot fer patir un profund malestar”, afegia. Per prevenir i atendre aquestes situacions, el Síndic va recomanar que es reforcin els serveis de suport per a la salut mental d’adults i infantojuvenil, i que s’asseguri la continuïtat de la prestació de serveis comunitaris i de programes d'orientació per a situacions de crisi que siguin accessibles per a totes les persones. També va remarcar la importància de considerar les necessitats específiques en cada cas en el desenvolupament d’estratègies de prevenció i extremar mesures per prevenir la infecció en les persones amb discapacitat intel·lectual o amb malalties i vulnerabilitat neurobiològica o altres situacions que obliguin a un contacte permanent amb altres persones o que facin difícil aplicar altres mesures bàsiques de prevenció. 

Finalment, el Síndic va recomanar que s’atenguin les consideracions del Comitè de Bioètica d'Espanya contingudes en l’Informe sobre els aspectes bioètics de la priorització de recursos sanitaris en el context de la crisi del coronavirus.