ECOM crida a la mobilització de les persones amb discapacitat de Barcelona per promoure una ordenança de terrasses que garanteixi l'accessibilitat

L’APROVACIÓ DEL PROJECTE DE REFORMA DE L’ORDENANÇA DE TERRASSES ACORDAT UNILATERALMENT PEL GREMI DE RESTAURACIÓ I L’AJUNTAMENT DE BARCELONA POSA EN PERILL DRETS FONAMENTALS DE LES PERSONES I POT CREAR UN PRECEDENT PER A L’INCOMPLIMENT DE NORMATIVES D’ACCESSIBILITAT. PER AIXÒ, ECOM CRIDA A LA MOBILITZACIÓ I ES RECULLEN SIGNATURES

Barcelona va aprovar l'any 2013 una ordenança de terrasses que, tot i ser millorable (com ara en allò relacionat amb el dret al descans), incorporava aspectes per garantir l'accessibilitat als carrers i les places i per promoure l'adaptació dels establiments. Davant el grau d'incompliment de molts bars i restaurants (el 56% segons dades del propi Ajuntament), l’ordenança -que va entrar en vigor el gener de 2015- era molt positiva en matèria d'accessibilitat.

El Gremi de Restauració de Barcelona, ha estat impulsant, des de fa més d’un any, legítimament, una campanya mediàtica i política per promoure una ordenança de terrasses més "flexible". "Flexibilitat" que malauradament passa per incomplir el marc normatiu d'accessibilitat, entre altres. La Federació d'Associacions de Veïns i Veïnes de Barcelona (FAVB) -amb qui tenim un conveni de col·laboració- va alertar-nos-en i al maig del 2017 ECOM vam adherir-nos a seu manifest "Per una regulació de terrasses que preservi l’espai públic com a dret col·lectiu". Des de llavors es va iniciar un treball conjunt, que es va obrir a altres entitats (la plataforma Carrers per a tothom, de la qual ECOM forma part, s’hi va adherir) i es van succeir reunions amb els grups municipals, rodes de premsa i comunicats en què s’exposava el risc d'incompliments en accessibilitat.

Cal constatar que des de l'Àrea d'Ecologia Urbana de l’Ajuntament no es va oferir cap proposta escrita de reforma de l'ordenança sobre la qual poder treballar per intentar avançar cap a una reforma consensuada.

El 5 de desembre, l'Ajuntament (amb el suport de tots els partits, excepte les CUP) i el gremi de Restauració van presentar públicament un acord unilateral i el 27 de desembre es va aprovar el projecte normatiu de reforma de l’ordenança de terrasses a la comissió de Govern de l'Ajuntament. Un projecte que deixa palès el llarg llistat d'excepcionalitats en matèria d'accessibilitat que pot contenir l’ordenança i que es pot traduir en un retrocés en l'exercici de drets per a les persones amb discapacitat. Projecte que, a més, es va aprovar abans de finalitzar -el 9 de gener- el termini establert legalment per la Llei 39/2015 de procediment administratiu per rebre les aportacions de la ciutadania sobre aquesta nova norma. En cap moment se'ns havia convocat directament les entitats de persones amb discapacitat de la ciutat, tot i ser una part directament afectada molt important amb la futura reforma. Des d'ECOM i la resta d'entitats, es tornà a presentar un document amb les línies vermelles sobre accessibilitat i convivència veïnal.

Seguint amb les previsions anunciades pel govern municipal, el passat 1 de febrer es va aprovar inicialment l’ordenança proposada pel Gremi de Restauració. Actualment el text està en exposició pública a través del Butlletí Oficial de la província de Barcelona (BOPB) per presentar al·legacions fins el 22 de març, mes en el que està prevista l’aprovació definitiva.

Iniciativa ciutadana per una ordenança consensuada

Una de les accions més rellevants que s'està impulsat conjuntament des de les entitats socials és una iniciativa ciutadana -amb recollida de signatures- per forjar una ordenança de terrasses alternativa que garanteixi sense exempcions el dret a l'accessibilitat, al descans, a l'espai públic i a la mobilitat de totes les persones a la ciutat.

L'objectiu és aconseguir en dos mesos (prorrogables) 15.000 signatures de persones empadronades a Barcelona majors de 16 anys, per poder portar la proposta d'ordenança consensuada al plenari municipal de l'Ajuntament de Barcelona al mateix temps que la proposta pactada unilateralment pel Gremi i l'Ajuntament i així forçar el debat sobre totes dues propostes.

També està previst denunciar els incompliments normatius de la reforma de l'ordenança aprovada inicialment per l'Ajuntament davant la Sindicatura de Greuges de Barcelona i el Consell de Ciutat, entre altres.

ECOM crida a la mobilització de la ciutadania de Barcelona -especialment les entitats i persones amb discapacitat- per impedir que una ordenança municipal que no garanteix drets fonamentals creï un precedent per a la resta de municipis i obri la porta a fórmules jurídiques que a través d'excepcionalitats permetin incomplir normatives d'accessibilitat.

A l'enllaç a la banda dreta d’aquesta pàgina trobareu explicades les nostres exigències en matèria d’accessibilitat a l’ordenança de terrasses.

Com veureu, el darrer punt, sobre la promoció des de l’Ajuntament de les actuacions per fer accessibles els establiments, és un dels punts que trenca la proposta impulsada pel Gremi i que té un impacte molt negatiu sobre els drets de les persones amb discapacitat física. ECOM fa anys proposa que l'Ajuntament aporti assessorament tècnic i recursos econòmics per adaptar als establiments de barri que ho necessitin.

Poseu-vos en contacte amb ECOM si voleu firmar la inicitaiva i fer-ne difusió