LISMI - Llei d'integració social del minusvàlid
Descripció:
La LISMI preveu:
a) Que empreses de més de 50 treballadors han de reservar un 2% de plantilla per a persones amb discapacitat. Per a l'Administració pública, la reserva és d'un 5%, fins a assolir el 2% de la plantilla.
b) Subvencions a empreses per a l'adaptació del lloc de treball.
c) Subvencions en les quotes de la Seguretat Social.
d) I prohibeix la discriminació en la col·locació, i la participació en igualtat de condicions en les proves selectives d'ingrés a l'Administració pública.
Malgrat això, s'estableixen mesures alternatives de caràcter excepcional al compliment d'aquesta reserva, quan la no incorporació d'un treballador discapacitat a l'empresa sigui a causa de la impossibilitat que els serveis d'ocupació públics competents puguin atendre l'oferta d'ocupació, per la no existència de demandants d'ocupació discapacitats inscrits a l'ocupació demanada, o perquè no estiguin interessats en la feina.
Aquestes mesures alternatives són:
- Realització d'un contracte mercantil o civil amb un Centre Especial de Treball, o amb un treballador autònom discapacitat, per a la prestació de serveis aliens i accessoris a l'activitat normal de l'empresa, o bé per al subministrament de matèries primeres, maquinària o béns necessaris per al desenvolupament de l'activitat normal de l'empresa.
- Realització de donacions i accions de patrocini de caràcter monetari per al desenvolupament d'activitats d'inserció laboral i de creació d'ocupació de persones amb discapacitat, quan l'entitat beneficiària sigui una fundació o una associació d'utilitat pública, que tingui per objecte la integració de persones amb discapacitat en el mercat de treball.
OBSERVACIONS
El contingut de la LISMI va quedar integrat en el text refós de la Llei general de drets de les persones amb discapacitat i la seva inclusió social (Reial Decret Legislatiu 1/2013).
També van quedar integrades en aquest text refós:
a) La Llei 13/1982 LISMI
b) La Llei 51/2003, d’igualtat d’oportunitats, no discriminació i accessibilitat universal de les persones amb discapacitat (LIONDAU)
c) La Llei 49/2007 per la que s’estableix el règim d’infraccions i sancions en matèria d’igualtat d’oportunitats, no discriminació i accessibilitat universal.
S’adjunta en format Pdf Reial Decret Legislatiu 1/2013, de 29 de novembre, pel qual s’aprova el Text Refós de la Llei General de drets de les persones amb discapacitat i la seva inclusió social.