Segueix la col·laboració d’ECOM amb la Diputació de Barcelona, amb la dinamització dels Espais de Millora Contínua 2024-2025 de l’àmbit de la discapacitat

Com a experts en l’àmbit de la discapacitat física i/o orgànica, ECOM, seguim col·laborant amb la Diputació de Barcelona, dinamitzant els Espais de Millora Contínua 2024-2025, un acompanyament que la Diputació ofereix als ajuntaments que disposen d’un pla en l’àmbit de la discapacitat i que tenen interès en aprofundir en temàtiques concretes i generar estratègies per a poder desenvolupar les actuacions corresponents. Com a ECOM ja hem col·laborat en edicions anteriors d’aquesta iniciativa. 

En l’edició 2024-2025 d’aquests Espais de Millora Contínua, els ajuntaments que participaran són: Sabadell, Esplugues de Llobregat, Rubí, Castellar del Vallès, Ripollet, Sant Sadurní d’Anoia i Vilafranca del Penedès

En total estan previstes sis sessions, de les quals ja se n’han celebrat tres. La primera va tenir lloc el mes de novembre, i va ser una sessió de caràcter introductori, que va comptar amb la participació de Marta Alonso i Tere Munill, de l’Àrea de Defensa de Drets d’ECOM i Núria Ventura de l’Àrea d’Acció Social d’ECOM. En aquesta sessió vam presentar l’Informe RADAR ECOM, on es visibilitzen les vulneracions de drets que pateixen les persones amb discapacitat. També hem ofert recursos als ajuntaments per a poder respondre i donar eines a la ciutadania en aquestes situacions. 

La segona sessió va tenir lloc a mitjans de desembre sota el títol “Acompanyament emocional i cures: persones amb disCapacitat i cuidadors principals o entorn proper”, que van impartir Isabel Macarulla, responsable d’atenció a les persones, d’ECOM, i Maria Girbau, voluntària d’ECOM, que va aportar el testimoni en primera persona.  Els i les professionals dels set ajuntaments participants van compartir experiències i estratègies conjuntes.

La següent sessió, la tercera d'aquesta edició, va ser la celebrada el 4 de febrer, en què van participar ECOM (com a referent en la discapacitat física i/o orgànica) i DINCAT (com a referent de la discapacitat intel·lectual) i on es va tractar la temàtica de la participació activa de les persones amb discapacitat en la vida social i política espais de presa de decisions). Per part d’ECOM va participar Elisabet Vergés, que va presentar el posicionament de Participació d’ECOM i l’experiència InDRET, el projecte de voluntariat inclusiu d’ECOM com a eina de participació. I per part de DINCAT va participar Pablo Fernández, responsable dels Consells de Participació, Voluntariat i Projecte d'Autorepresentació i Autogestió de Dincat, que va realitzar una presentació sobre la discapacitat, el moviment d’autogestió (que ha transformat a les persones con discapacitat intel·lectual d'objectes de caritat a subjectes de drets) i el posicionament de la participació per a DINCAT. A més a més, va compartir eines i exemples de projectes per fomentar la participació de persones amb discapacitat intel·lectual i experiències de projectes de participació en grups de presa de decisions. La segona part d’aquesta sessió es va dedicar a treballar la participació a través d'un rol playing i una reflexió conjunta entre les persones participants. 

Les següents sessions d’aquests Espais de Millora Contínua de 2025 tindran lloc els dies 11 de març, 8 d’abril i 8 de maig.

FOTOGRAFIA: Imatge de la tercera sessió dels Espais de Millora Contínua.