Llancem nova enquesta per detectar les vulneracions de drets de les persones amb discapacitat física i/o orgànica. La vostra participació és clau!

Després d’un any i mig de conviure amb la pandèmia de la Covid-19 i amb les mesures que s’han pres, ECOM volem, a través d’aquesta enquesta –que és totalment anònima i d’abast autonòmic català– saber si els drets de les persones amb discapacitat física i/o orgànica s’han vist vulnerats al llarg del 2021.

Aquesta setmana, ECOM hem llançat l’Enquesta RADAR ECOM 2021 sobre les vulneracions de drets de les persones amb discapacitat física i/o orgànica, una enquesta totalment anònima, que va adreçada a qualsevol persona que visqui a Catalunya que tingui discapacitat física i/o orgànica o, en el seu lloc, un familiar seu. El termini per participar-hi finalitza el 30 de novembre. Us encoratgem a tots i totes a respondre-la (no us prendrà més de 10-15 minuts) ja que detectar les vulneracions és clau per a nosaltres per poder defensar els drets del nostre col·lectiu i fer incidència política per generar canvis per avançar cap a una societat més inclusiva.

Accedir a l’enquesta aquí.

La importància de detectar i denunciar les vulneracions, i de disposar de dades

Els resultats d’aquesta enquesta, junt amb altres recursos, ens serviran per construir el Radar ECOM 2021, el nostre informe anual de vulneracions de drets, una iniciativa que hem engegat aquest 2020 (amb una primera edició de l’informe) i que anirem duent a terme anualment, ja que és una eina de gran utilitat per a fer incidència política en pro de la defensa dels nostres drets, així com de conscienciació social sobre les desigualtats que patim.

La receptivitat de la primera edició de l’informe Radar ECOM ha estat molt bona. L’hem presentat en múltiples reunions amb partits polítics i amb organismes que treballen en la defensa dels drets i tots ells han posat molt en valor el fet de disposar de dades reals d’impacte de les vulneracions de drets en la població amb discapacitat física i/o orgànica de Catalunya. Per això és fonamental que aconseguim un alt nombre de respostes en aquesta enquesta o qualsevol altra que puguem dur a terme, i que us encoratgem a participar-hi i a ser actius en la defensa dels vostres drets.

Tanmateix, un dels principals problemes per a la detecció de les vulneracions de drets és la infradenúncia que hi ha per part del col·lectiu, és a dir, les persones amb discapacitat encara que puguin patir discriminacions, rarament denuncien aquestes vulneracions que pateixen. Explicar les discriminacions és essencial per poder-les visibilitzar, si una discriminació no s’explica és com si no hagués succeït. Cert és que fer-ho sol a vegades no és fàcil però per això està també el suport de les entitats.

Davant de qualsevol vulneració de drets, compteu amb ECOM!

Si esteu patint una vulneració de drets i necessiteu assessorament i orientació per a la seva denúncia, recordeu que podeu contactar amb nosaltres.