Informació a tenir en compte respecte al procés d’inserció laboral

Cal seguir pressionant les diferents administracions públiques per tal que fomentin i prioritzin l’ocupació de les persones amb discapacitat física, en aquest cas, dels i de les adolescents o joves, al mercat de treball ordinari per afavorir el seu procés de normalització i inclusió laboral i social. Però en l’actualitat encara existeix l'alternativa del mercat de treball protegit (Centre Especial de Treball-CET) com una opció per a algunes persones.

Una de les mesures que s’aplica per afavorir la contractació de les persones amb discapacitat, és la quota de reserva de com a mínim del 2% en aquelles empreses amb una plantilla igual o major de 50 treballadors o treballadores. Una altra mesura que afavoreix la inserció de les persones amb discapacitat en el mercat laboral ordinari és el fet que les empreses que contracten a treballadors o treballadores amb discapacitat poden beneficiar-se d’una sèrie de bonificacions i beneficis, segons el tipus de contracte que s’hagi aplicat en cada cas. Per altra banda, també existeix la quota de reserva de com a mínim del 5% per a persones amb discapacitat en les diferents convocatòries de la funció pública (per ser funcionari/ària).

Quan la persona amb discapacitat vol accedir al mercat laboral ordinari (amb o sense suport) o a un Centre Especial de Treball (CET), ho pot fer de forma directe, no es requereix de la valoració per part de l’Equip de Valoració i Orientació Laboral (EVO Laboral). Cal recordar que llevat del cas de Barcelona, que té l’EVO Laboral propi, la resta d’equips de valoració i orientació laboral comparteixen l’espai i, en ocasions el treball, amb la resta de professionals del CAD. 

Des de l’EVO Laboral es fan valoracions i orientacions laborals, i també resolucions conforme la persona amb discapacitat pot realitzar la feina que ofereix l’empresa ordinària (si aquesta ho sol·licita). També elaboren les resolucions necessàries quan  la persona amb discapacitat vol accedir a la funció pública (per ser funcionari/ària).

Si la persona vol o necessita accedir a un altre servei (sociolaboral o assistencial), que s’especifiquen a continuació, si que és obligatòria la valoració de l’EVO per orientar cap al servei més adient:

  • Serveis de centres de dia ocupacionals per a persones amb discapacitat física: ja sigui en la modalitat de Servei de Teràpia Ocupacional (STO) o en la modalitat de Servei Ocupacional d'Inserció (SOI).

  • Servei de centre de dia d’atenció especialitzada temporal o permanent per a persones amb discapacitat física.

Cal recordar que la persona pot sol·licitar l’orientació i valoració laboral a partir dels 16 anys, però en la Cartera de serveis socials s’indica que l’accés a determinats serveis serà a partir dels 18 anys.