Com detectem si el nostre fill o filla té una discapacitat física?

La manera de detectar que el vostre fill o filla té una discapacitat es pot donar per diferents vies:

  • Els metges detecten alguna factor d’atenció durant l'embaràs, en el moment del part o en les proves diagnòstiques que es realitzen als nadons. Si detecten algun aspecte a valorar, en el mateix centre realitzaran el diagnòstic o us derivaran a un altre hospital de referència per fer les proves i tractaments que calguin.
  • Quan els pares i les mares, l’escola o algun altre/a professional detecteu alguna característica que no permet el desenvolupament de les activitats de la vida diària en l’infant. És molt important en aquests casos que aneu al vostre centre d’atenció primària (CAP) i feu la consulta al o la pediatra. Serà qui valori el cas i, si és necessari, us derivarà a realitzar les proves diagnòstiques o a un hospital de referència per a una atenció més especialitzada. 

Per moltes famílies el moment del diagnòstic és difícil, perquè heu de fer front a emocions com la por, la tristesa, la ràbia, la incertesa... El diagnòstic pot ser una etiqueta que defineix i limita. Per aquest motiu, us encoratgem a demanar ajuda i acompanyament per prendre consciència de la nova realitat, i així trobar les eines necessàries per acompanyar als vostres fills i filles, i a vosaltres mateixes. Moltes vegades es perden energies buscant la cura de la discapacitat, quan els esforços haurien d’anar encaminats a millorar l’entorn i la qualitat de vida de l’infant o jove.

En el moment del diagnòstic és important que consulteu i aclariu tots els dubtes que teniu sobre factors a tenir en compte i les característiques. Pregunteu les vegades que calguin, perquè és d’aquesta forma que podreu acompanyar al vostre fill o filla en el seu projecte de vida. Recordeu també de guardar bé les proves i els informes que us facilitin dels centres sanitaris. Així els podeu proporcionar en cas que us ho demanin altres serveis per agilitzar el procés.

En aquesta trajectòria no esteu sols i soles. Hi ha tot un equip de professionals, entitats d’atenció a la discapacitat i famílies amb situacions similars, que us podran ajudar i assessorar en tot allò que necessiteu. No dubteu en demanar ajut i reivindicar els drets dels vostres fills i filles.