Transport sanitari
La Instrucció 07/2017 i la Intrucció 2/2022, modificació de l'anterior, de Transport sanitari, estableixen el marc organitzatiu del transport sanitari en el CatSalut.
La prestació de transport sanitari, ha de ser necessàriament accessible a les persones amb discapacitat. Aquest consisteix en el trasllat de persones malaltes o accidentades, per causes exclusivament clíniques, que reben assistència sanitària a càrrec del Servei Català de la Salut, i que la seva situació els impedeix desplaçar-se amb els mitjans ordinaris de transport.
Existeixen dues tipologies de transport sanitari:
-
Transport urgent: del lloc on s'ha produït l'emergència fins al primer centre amb capacitat per atendre al pacient. Pot requerir una primera assistència, al mateix lloc on s'ha produït l'emergència, o en ruta, per part de personal qualificat. També es pot tractar d'un trasllat entre dos centres sanitaris.
-
Transport no urgent: entre el domicili de l'usuari/ària i un centre sanitari, o a la inversa, o entre dos centres sanitaris, per a la realització de proves diagnostico-terapèutiques o tractaments especialitzats. S'ha de sol·licitar amb suficient antelació als centres d'atenció primària i als hospitals i des de juny de 2022, el personal sanitari podrà ampliar el termini de vigència fins als 2 anys per a les autoritzacions de transport sanitari no urgent per a pacients oncològics i pacients que rebin hemodiàlisi.
Requisits d’accés
-
El motiu és realitzar una atenció sanitària, (causa clínica).
-
Desplaçar-se a un centre sanitari del sistema sanitari integral d’utilització pública, o tornar cap el domicili d’un centre del sistema sanitari.
-
Indicació sol·licitada pel o per la professional sanitària responsable de l’assistència. El o la professional ha de prestar l’atenció sanitària dins del sistema sanitari integral d'utilització pública de Catalunya (SISCAT).