Dret al treball
L’accés a la feina és fonamental per a l’autonomia de les persones i la seva independència econòmica. En el cas de les persones amb discapacitat, és a més una via que promou la nostra dignitat i que ens condueix a la inclusió social.
Totes les persones, incloses les persones amb discapacitat, tenim dret a treballar, si volem i estem en disposició de fer-ho.
Defensem el dret al treball de les persones amb discapacitat física, en igualtat de condicions amb la resta de persones, entès com el dret a tenir l’oportunitat de guanyar-se la vida mitjançant una feina escollida o acceptada lliurement en un mercat i un entorn laborals que siguin oberts, inclusius i accessibles.
Prioritzem l’ocupació de les persones amb discapacitat física al mercat de treball ordinari, per afavorir el seu procés de normalització i inclusió social. Tanmateix també reconeixem el rol del mercat de treball protegit com una alternativa per a algunes persones, d’acord amb les seves necessitats.
Entenem que la inclusió laboral de les persones amb discapacitat només és possible si hi ha un marc legislatiu favorable i al mateix temps si hi ha el compromís de tots els agents implicats: administració, empreses i sindicats. Actualment però, malgrat l'existència de diferents marcs legislatius en l'àmbit europeu i nacional per afavorir-la, la inclusió laboral de les persones amb discapacitat dista d'una situació d'igualtat respecte a la resta de població.
Creiem necessària una voluntat política de fer efectives les mesures de discriminació positiva i de donar a conèixer les possibilitats d'aportació laboral i de productivitat de les persones amb discapacitat per eliminar els prejudicis i obstacles que dificulten la seva contractació.
(Article 27 de la Convenció sobre els Drets de les Persones amb Discapacitat de l’ONU, 2006).