Web d'ECOM

Saltar al menú principal


Utilitats de la web d'Ecom


ECOM - Menú principal

Saltar al contingut


notícies

inici » notícies » detall de la notícia
fotografia de la notícia

ECOM demana al conseller de Territori i Sostenibilitat abordar les desigualtats territorials en accessibilitat i les especificitats dels entorns rurals

Ahir, 3 de juliol, ECOM, com a entitat de referència de la discapacitat física a Catalunya, ens vam reunir amb el Conseller de Territori i Sostenibilitat de la Generalitat de Catalunya, Damià Calvet, i el Secretari d’Infraestructures i Mobilitat, Isidre Gavín, amb l’objectiu de fer-li arribar de primera mà quines són les principals demandes del col·lectiu d’entitats i persones amb discapacitat física en matèria d’accessibilitat i igualtat d’oportunitats en urbanisme, transport públic i habitatge. El focus de les peticions el vam posar sobre la necessitat que hi ha a Catalunya d'abordar les desigualtats territorials en accessibilitat i les especificitats dels entorns rurals.

Entre les propostes que ECOM vam fer al conseller per tal de minimitzar la desigualtat territorial en matèria d’accessibilitat hi ha la petició, tenint en compte el greuge econòmic comparatiu de cost de vida que afecta a les persones amb discapacitat, d’impulsar una tarifació social integrada del transport públic per a persones amb discapacitat a tots els serveis de transport de Catalunya, que inclogui un passi d'acompanyant a aquelles persones que acreditin la necessitat de tercera persona al seu certificat de discapacitat. Una proposta que ECOM ja estem treballant amb l’Autoritat del Transport Metropolità (ATM) de Barcelona, des del 2017, en haver assumit aquesta el compromís de fer un estudi de viabilitat de la proposta. També, en referència l’àmbit territorial, vam demanar al conseller, que se segueixi avançant en l’accessibilitat dels serveis ferroviaris de Rodalies i Regionals de RENFE de manera equitativa a tota Catalunya.

En la llista de demandes d’ECOM en referència al transport públic, estava inclosa també una revisió dels plecs de condicions tècniques de les concessions dels serveis de bus interurbà per actualitzar-les amb el marc normatiu vigent d'accessibilitat i els mandats de la Convenció Internacional, amb l'objectiu de que tots els serveis i el material mòbil realment compleixin els requisits d'accessibilitat establerts.

Així mateix, com a mesura pal·liativa temporal, i únicament en els casos de les línies de bus interurbà en les quals la flota encara no estigui adaptada completament (com succeeix a molts indrets de zones rurals), ECOM vam tornar a proposar un protocol de demanda del bus accessible que sigui clar i tingui criteris unificats per a tot el territori català. Un protocol que hauria de comptar amb un mecanisme de sol·licitud i confirmació per escrit en format digital, que asseguri el servei accessible a la persona amb discapacitat, i es centri realment en les seves necessitats i no en les preferències de l'operador de transport. Actualment, moltes persones han de negociar constantment amb cada empresa de bus específica els horaris de viatge, fet que genera discriminació i no garanteix el dret a la mobilitat quotidiana en igualtat d'oportunitats.

Pel que a habitatge, ECOM vam traslladar al conseller la necessitat d'establir un espai de treball entre la Generalitat de Catalunya i ECOM, com a entitat de referència de la discapacitat física, amb compromís polític i tècnic, que permeti desenvolupar amb equitat territorial tota una bateria de propostes que ECOM hem construït de manera col·laborativa amb les seves entitats federades i les seves bases socials per garantir a les persones amb discapacitat física el dret a l'habitatge accessible i assequible, més enllà de l'habitatge de compra de protecció oficial. Propostes que tenen com a fi promoure l’emancipació del jovent amb discapacitat física i l’exercici del seu dret a la vida independent i a viure a la comunitat.

Més enllà de les propostes concretes, ECOM vam aprofitar aquesta reunió per expressar al conseller la rellevància que la conselleria que representa té en la vida de les persones amb discapacitat física, i per demanar-li que tingui en compte la importància de treballar conjuntament per garantir a les persones amb discapacitat física un exercici de drets real a tot el territori català. En aquesta línia, vam traslladar-li la importància que les Autoritats de Transport Metropolità territorials (Lleida, Girona i Camp de Tarragona) comptin amb una participació activa del col·lectiu, i vam demanar-li que impulsi un espai de treball compartit per tal que es pugui avançar en la millora de l’accessibilitat del transport públic des de la proximitat.


ecom (4 símbols ecom)

Gran Via de les Corts Catalanes, 562, pral. 2a, 08011 Barcelona
tel. 93 451 55 50 fax 93 451 69 04 ecom@ecom.cat