ECOM i ILUNION celebren una jornada per acompanyar als governs municipals en l'elaboració i implementació dels seus plans d’accessibilitat
Aquesta setmana, en col·laboració amb ILUNION, ECOM hem celebrat a la seu d’ONCE Catalunya la jornada “Accessibilitat a Catalunya: reptes i oportunitats”. A l’acte, ECOM i ILUNION, com a referents en accessibilitat, hem acompanyat a municipis i altres entitats públiques i privades en els desafiaments i dubtes que els planteja l’aplicació del nou Codi d'Accessibilitat.
Amb més d’un centenar d’assistents, hem treballat les bases de l’elaboració i l'execució d’un pla d’accessibilitat, eina que ha de servir de full de ruta en l’acompliment de la normativa i l’assoliment de l’accessibilitat universal. “L’objectiu principal era agrupar el màxim personal tècnic municipal, en tant que són les persones que més en contacte estan amb aquests plans, per resoldre els seus dubtes i acompanyar-los en aquest procés per l’aplicabilitat”, declara Jesica Casanova, directora de Serveis d’ECOM.
El nou Codi d’Accessibilitat de Catalunya, que va entrar en vigor al març de l’any 2024, fixa el març de 2027 com a data màxima perquè totes les localitats del territori hagin elaborat un pla d’accessibilitat. “L’entrada d’aquest nou codi d’accessibilitat suposa uns reptes, però també unes oportunitats perquè tots els municipis, tots els agents públics i privats, puguem fer un esforç per tal de fer una Catalunya més accessible”, raona Rubén Domínguez, arquitecte i responsable de l’àrea d’Accessibilitat d’ECOM.
La jornada es va iniciar amb la benvinguda d’Enric Botí, delegat Territorial de l’ONCE a Catalunya, Albert Carbonell, president d’ECOM, i Sergio Verdasco, director de negoci d’ILUNION Accessibilitat. Els tres, en els seus parlaments, van coincidir en el fet que l’accessibilitat és un dret transversal. Carbonell, a més, va destacar que, tot i que encara queda molt camí a recórrer, s’ha avançat molt. Un dels assoliments que celebra és el canvi en la concepció de la discapacitat: “És l’entorn qui discapacita”.
Després de l’obertura, Rubén Domínguez i Sergio Martín, arquitectes d’ECOM i ILUNION, van fer una presentació de les novetats de la legislació catalana en matèria d’accessibilitat. Domínguez va assenyalar que “un bon disseny capacita i un mal disseny discapacita”. A més, va oferir dades sobre l’accessibilitat a Catalunya: és imprescindible per al 8’4% de la població catalana (persones amb certificat). Tot i això, s’estima que fins a un 30% de la ciutadania, amb certificat i sense, la necessita (gent gran, embarassades, cotxets de nadons...).
Martín, d’altra banda, va presentar les fases per l’elaboració d’un pla d’accessibilitat: llançament, participació ciutadana, diagnòstic de l’accessibilitat al municipi (DAFO), participació ciutadana, esborrador del pla, participació ciutadana, presentació del pla definitiu i difusió. Va insistir en la importància de la inclusió de la població en el procés, en tant que les persones ciutadanes “evidencien quines són les problemàtiques del nostre municipi”.
Per poder concretar i materialitzar la teoria exposada, es va celebrar la taula rodona “Bones pràctiques dins i fora de Catalunya”. Nuria Luque, tècnica de l’Ajuntament d’Esplugues de Llobregat, i Raúl López, director d’Accessibilitat a l’Entorn Físic d’ILUNION Accessibilidad, van presentar els casos concrets d’Esplugues i Barakaldo (Biscaia).
Raúl Lopez, en el seu torn, va destacar la importància d’establir un calendari i prioritzar les accions que es volen realitzar. “No es pot abastar tot des del principi. Cal establir eixos estratègics”, puntualitza. Luque, per la seva part, va voler ressaltar que, a banda de la realització del pla, és imprescindible que els ajuntaments facin una aposta política per l’accessibilitat: “Si no, es quedarà al calaix”.
Aquesta jornada s’emmarca dins d’un acord de col·laboració que ILUNION i ECOM vam signar fa un any amb la voluntat de construir un futur accessible per a tothom i amb tothom. “S’ha posat en valor el paper de l’accessibilitat en entorns urbans i en l’oferta de serveis cap als ciutadans. Aquest és l’esperit amb el qual vam signar l’acord amb la Fundació ECOM” assegura Sergio Verdasco, director d’ILUNION Accessibilitat.